Facebook Pixel

Dulse eller söl, en lila superalg från de kalla världshaven

Dulse, palmaria palmata eller söl på isländska är en röd havsalg som växer på de norra kusterna av Atlanten och Stilla havet. Algen liknar ormbunksblad med djupt rosa eller rödaktigt lila färg. Dulse är vanligt förekommande från juni till september och kan när det är ebb plockas för hand, efter tvätt sprids algerna ut och torkas. Dulse har under lång tid använts vid de kuster där de naturligt växer till att behandla parasiter och skörbjugg med, samt till att förbättra sköldkörtelfunktionen.

Dulse har också under lång tid haft en viktig roll som livsmedel och ingrediens i olika maträtter på många håll i världen där algen naturligt finns i haven.

Dulse i matlagning

Vissa beskriver smaken på dulse som bacon med en rökig och salt arom, vilken kommer fram extra om man steker eller friterar algen. Dulse beskrivs även med en seg konsistens och med en tydlig umamismak, därav den kraftiga smaken av bacon.

Umami betyder på japanska läcker och är den femte smaken förutom sött, surt, beskt och salt

På Irland använder man dulse för att baka ett speciellt bröd som kallas White soda bread. Färsk dulse kan ätas direkt innan den torkas och på Island finns en tradition att äta den med smör. Den kan friteras till chips eller bakas i ugnen med ost på.

Dulse kan även användas i soppor, på smörgåsar och i sallader. Fint hackad fungerar algen som smakförstärkare istället för natriumglutamat med sin umamismak.

Nyttigt innehåll i Dulse

Liksom alla ätliga alger innehåller dulse mycket fibrer och protein, men är också rik på vitaminer, spårämnen, hälsosamma fettsyror och antioxidanter.

Dulse innehåller en stor del vegetabiliska proteiner, vilket kan skifta beroende på säsong och temperatur i vattnet där algen växer.

Dulse innehåller mest järn av alla alger och har också höga halter av jod och kalium och sägs innehålla dubbelt så mycket näring jämfört med grönkål, som också är ansedd som en grönsak med supermycket näring.

Algen innehåller också alginsyra, vilket är ett ämne som skyddar växterna från bakterier och kan binda tungmetaller i kroppen när du äter det. Detta innebär att dulse och även andra alger fungerar som en naturlig detox.

Ett ganska okänt enzym som heter haloperoxidases ingår också i alger, vilket verkar spela en roll i kolhydratmetabolismen och blodsockerregleringen. Det kan hjälpa vår kropp att bli mer känslig för insulin genom att hämma en viss grupp enzymer som kallas tyrosinfosfatas, som också verkar minska kroppens produktion av socker och hjälper till att lagra det som glykogen i våra muskler.

Dulse och andra alger innehåller även fucoidaner som är en polysackarid med hög svavelhalt som i studier har visat sig vara antiinflammatoriska, antivirala och antitrombotiska, vilket ger värdefulla fördelar för hjärta och kärl.

Rikligt med jod i dulse och jodets betydelse i kroppen

Innehållet av jod är stort vilket gör dulse till ett mycket bra tillskott då jodbrist börjar vara ett stort hälsoproblem i västvärlden. Jod är ett mycket viktigt näringsämne och behövs i alla organ och vävnader i kroppen. Jod är nödvändigt för en frisk sköldkörtel och en effektiv metabolism och det finns mer och mer bevis för att låga halter av jod är relaterat till många sjukdomar. Många andra organ förutom sköldkörteln är också beroende av jod, däribland.

 • Spottkörtlar som inte kan producera saliv vid en brist och leder till muntorrhet.
 • Hud, där en brist ger torr hud och svårigheter att svettas.
 • Hjärnan, kan leda till trötthet och “trögtänkthet” vid en brist
 • Vid brist av jod kan musklerna visa symtom som fibromyalgi och andra smärttillstånd.

Positiva hälsoegenskaper

 • Kan förbättra synen med hjälp av de höga nivåerna av vitamin A, som fungerar som en antioxidant och förhindrar fria radikaler från att skada vävnader i ögat som kan orsaka åldersförändringar i gula fläcken, som också kallas makuladegeneration. Vitamin A är också känt för att kunna bromsa utveckling av gråstarr.
 • Skyddar immunsystemet då dulse är mycket rik på C-vitamin, som hjälper kroppen att bilda vita blodkroppar och bidra till tillväxt och reparation av kroppens celler. C-vitamin har också en viktig roll i produktionen av kollagen som finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar.
 • Stärker skelettet då dulse innehåller stora mängder kalcium, magnesium och järn, vilka alla spelar en stor roll för skeletthälsan. Dessa mineraler kan också bidra till att skydda lederna och andra vävnader.
 • Förbättrar funktionen i sköldkörteln då jod är en mycket viktig del i vår kost för sköldkörtelns hälsa. Dulses höga innehåll av jod ser till att sköldkörteln håller sig frisk och då även många andra olika hormonella samspel i kroppen.
 • Ökar tillväxten och reparation av kroppens celler.
 • Optimerar funktionen i mage och tarm då dulse innehåller hög halt av bra kostfibrer, som stimulerar rörelserna i tarmen och kan vara till hjälp både vid för hård eller lös mage. De kan hjälpa till att minska inflammation och symtom som uppsvälldhet, kramper och gaser.
 • Ger lägre blodtryck på grund av det stora kaliuminnehållet i dulse, vilket är känt för att vidga kärlen och även öka blodflödet till hjärnan och de små kapillärerna ute i kroppen.
 • Ökar blodcirkulationen då en kaliumrik kost förbättrar blodflödet och minskar risken för åderförkalkning, kranskärlssjukdomar, stroke och hjärtinfarkt.
 • Motverkar anemi när innehållet av järn i dulse är stort och hjälper kroppen att tillverka hemoglobin.
 • Stärker hjärnan och nervsystemet då dulse innehåller höga halter av Omega 3 som är mycket viktigt för både vår hjärt och kärlhälsa men även för hjärnan och nervsystemets funktion.
 • Avgiftande, då dulse innehåller mycket antioxidanter som hjälper till att motverka kroniska sjukdomar och cancer.

Viktigt att veta

Dulse innehåller stora mängder jod som vid överkonsumtion kan vara giftigt för sköldkörteln liksom för små mängder kan vara.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se