Anti-inflammatorisk kost

Att börja leva en anti-inflammatorisk livsstil är självklart inget som sker över en natt. Verkliga förändringar är inte en quick-fix. 
För att skapa något hållbart rekommenderar vi att man tar det steg för steg och byter ut en vana/livsmedel i taget. 
Ett liten tankeknep som är fantastiskt, är att lägga till istället för att ta bort.

"Nu ska jag försöka äta av detta och göra mer av detta" 

Utan att tänka på det så har vi efter ett tag knuffat ut det som vi vill ha mindre av, och vi har inte för en stund tänkt på att vi håller oss borta från något. 
För är inte allas våra sinnen så, att om det är något vi inte bör eller får så vill vi ha det ännu mer? 

På detta sätt kommer du helt bort ifrån det!

 

För att ge en överblick, så har vi sammanställt hållpunkter hur en anti-inflammatorisk kost kan se ut.

Ät anti-inflammatoriskt

-Glutenfritt
-Fri från mjölkprodukter
-Låg glucomisk laddning (GI)
-Fri från processad mat
-Fri från gifter
-Minimalt med rött kött
-Mycket vatten  

  • Grönsaker i alla regnbågens färger. 
    -Det som ger frukt och grönt sin färg, doft och smak är antioxidanter som kallas för polyfenoler, med starka anti-inflammatoriska egenskaper.

  • Frukt & bär 
    ex. lingon, blåbär etc 
    -Rika på antioxidanter men med lågt GI.

  • Långsamma kolhydrater  
    ex. Quinoa, bovete, råris, sötpotatis 
    -Att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå och balansera insulinpåslaget är att föredra.

  • Fisk & skaldjur 
    ex. lax*, sill, sardiner 
    -Rik på Omega-3

  • Bra fetter 
    ex. lax*, olivolja, avokado, nötter, fröer 
    -Rika på omega-3, samt fleromättade fettsyror.

  • Te 
    ex. Grönt te, vitt te
    -Innehåller antioxidanten flavonoid.

  • Kryddor
    ex. Basilika, chilli, gurkmeja,ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika, kummin, libbsticka, oregano, rosmarin, timjan, vitlök

*Välj vildfångad lax

Kombinationer

Att strategiskt kombinera livsmedel med varandra hjälper din kropp att på bästa sätt absorbera vitaminer, mineraler och antioxidanter.

  • Gurkmeja + svartpeppar 
    -Gurkmejans aktiva komponent heter curcuma, men är svår för kroppen att absorbera. Men kombinerad med piperin, som är den brännande smaken i peppar, ökar upptaget.

  • Tomater + olivolja 
    -Tomater innehåller antioxidanten lykopen. Upptaget ökar när tomaten upphettas, samt kombineras med en god fettkälla såsom olivolja.

  • Grönt te + citron
    -Grönt te innehåller antioxidanten katekin som absorberas upp till 5 gånger bättre med vitamin C.

  • Citrus + spenat
    -Vitamin C hjälper till att bryta mer järn så att upptaget blir större.

  • Rosmarin + grillat kött
    -Kött som grillas och utsätts för hög värme skapas heterocykliska aminer som är ett cancerframkallande ämne. Att blanda marinaden med rosmarin minskas skapande avsevärt. 

  • Kål + avokado
    -Det fettlösliga vitaminerna A-, D-, E- och K-vitamin behöver en god fettkälla för att absorberas. 

  • Lax + Bok choy
    -Vitamin D boostar upptaget av kalcium.
Läs gärna mer om 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se