Facebook Pixel

Ät frukost!

Personer som hoppar över frukost har 4-5 gånger så stor risk att utveckla fetma visar en Amerikansk studie. En annan studie på frukostvanor visade att om man äter frukost varje dag minskar risken för övervikt och vuxendiabetes med 35-40 %.

Många hoppar över frukosten eller äter bara en tallrik gröt eller flingor, detta ger alldeles för lite protein. En teori är att den ensidiga spannmålskosten på 1800-talet skapade sådan proteinbrist att den gjorde människor ett par decimeter kortare.

Bra proteinkällor till frukost är bland annat keso, ost (10% västan), getost, gröna bladgrönsaker, amarantgröt och hummus (kikärtspasta som man kan bre på bröd istället för smör). Protein till frukost tar bort eftermiddagens trötthet och sömnen förbättras avsevärt.

En dansk tidning hade i maj 2003 en artikel om dessert till frukost. Hälften av 21 undersökta frukostprodukter innehöll så mycket socker att de snarare lämpade sig till dessert än frukost. De flesta flingor ligger mellan 40-50 viktprocent socker, helt onödigt att ge sin kropp detta.

Du kan enkelt göra en egen müsli genom att rosta havregryn eller dinkelflingor på långpanna i ugnen, 175 grader cirka 30 minuter. Lägg på hackad mandel de sista 10 minuterna. Blanda gärna i ekologiska russin eller annan torkad frukt.

Lika viktigt för barn som för vuxna är det att äta en näringsrik frukost och få en bra start på dagen.

Har du inte tid att äta frukost på morgonen? Förbered ett gäng Raw-bollar och ta ett par som ett snabbt alternativ!
 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se