Facebook Pixel

Boosta din bukspottkörtel

Vår kropp behöver enzymer för att kunna smälta och tillgodogöra sig näringen i maten. Utan rätt enzymer kan inte kroppen ta upp vitaminer, mineraler och proteiner. Våra organ och vävnader behöver också enzymer för att kunna fungera fullt ut. En cell kan innehålla uppemot 1000 olika enzymer! Men var får kroppen alla enzymer från? Det är bukspottkörteln som tillverkar dem, vilket gör den till ett mycket viktigt organ. Det faktum att kroppen dör direkt utan bukspottkörtel visar tydligt hur nödvändiga enzymerna är för vår kropp.

Om du äter främst lagad mat måste bukspottkörteln arbeta hårt för att få fram alla enzymer. Det kan leda till problem, för om den måste svara för alla matsmältningsenzymer får den svårt att hinna med sin verkligt viktiga uppgift: Att tillverka ämnesomsättningsenzymer. Dessa är upphov till praktiskt taget alla inre processer i kroppen. Utan dem kan sår inte läkas, vi åldras fortare, tappar vitaliteten, och blir mindre motståndskraftiga mot sjukdomar.

När ett enzym har gjort sitt jobb förstörs den, därför behöver kroppen ständigt tillgång till nya fräscha enzymer. När man äter råkost får man alla de enzymer som kroppen behöver för matsmältningen med i maten. Detta gör att bukspottkörteln kan ägna sig åt att tillverka ämnesomsättningsenzymer som gör att vi läks fortare, får mer energi och lagrar mindre gifter i kroppen. Det är väldigt bra om man kan äta mat i sitt ursprungliga ouppvärmda naturliga tillstånd, utan besprutning och tillsatser. Groddar, vetegräs, ananas, papaya och Aloe vera-juice är enzymrika livsmedel.

Här följer ett recept på en enkel, nyttig råkostsallad som du kan komplettera med annan mat:

Regnbågssallad ca 4 pers.
1 ½ dl riven rödbeta
1 ½ dl riven morot
1 ½ dl groddar
1 ½ dl riven vitkål
¾ dl riven kålrot
¾ dl riven palsternacka

Riv grönsakerna var och en för sig, arrangera i en regnbåge på ett fat.

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se