Facebook Pixel

Kokosmjöl hjälper tarmen

Vad är bra med kokosmjöl och hur ska man använda det?

Kokosmjölet har blivit populärt sen LCHF blev en kostmetod som många människor börjat äta efter. Då kokosmjöl är bra för de som äter efter LCHF innebär det att mjölet innehåller få kolhydrater, men det är inte allt. Det finns många andra fördelar, kokosmjölet är:

  • Utan gluten
  • Utan laktos
  • Rikt på fibrer.

Kombinationen av att det är utan gluten, laktos och rikt på fibrer gör kokosmjölet gynnande för tarmen. Äter du kokosfibrer regelbundet vid varje måltid påskyndas passagen genom tarmen som annars kan ge uppsväld mage och vara retande om du känner av gluten el. laktor. Kokosfibrer hjälper även till att rena tarmen.

Hur ska man använda kokosmjölet?
Att ersätta kokosmjöl mot vetemjöl rakt av går inte. Vanligtvis ersätts kokosmjöl istället för mandelmjöl, kanske mot en liten del av vetemjöl eller andra fiberprodukter. Kokosmjölet suger också mer vätska. När gluten inte finns går det inte att få den elastiska effekten i degen.

Generellt kan du omvandla mandelmjöl mot kokosmjöl enligt följande:

0,5 dl mandelmjöl1 msk kokosmjöl

Tvärtom blir omvandlingen

0,5 dl kokosmjöl1,5 dl mandelmjöl

Vill du byta ut delar av vetemjöl brukar 10 till 15 % av mjölet vara en bra ersättning. Tillsätt lika mycket vatten. För att få ca ~1 dl kokos- / vetemjöl blir blandningen ~1 msk kokosmjöl och 6 msk vetemjöl.

Beroende på vad du ska göra kan mer eller mindre behövas. Bäst är att prova sig fram och försöka uppnå samma konsistens. Att hantera eller forma degen är en sak. För muffins och mjuka kakor är det en annan.

Tips för variation med kokosmjöl till varje måltid: Vill du äta kokosmjöl till varje måltid är det bra att testa sig fram för att hitta vad som är gott och vad som fungerar för måltiden. Här är några uppslag:

  • För dryck: ½ - 1 msk i ett glas (2,5 dl) vatten, juice, shake, smoothie, chokladdryck, te eller kaffe.
  • Som topping: ½ - 1 msk i sås, yoghurt, müsli, havreflingor, efterrätter att strö över din portion.
  • Som fibrerberikare till bröd, kakor, kex, snacks, osv.

Recept med kokosmjöl

Kokosvåfflor

Portioner: 5 st

Ingredienser
2 ägg
200 g philadelphia
0,5 krm stevia (Tänk på att stevia är jättesött, vara försiktig i doseringen. Kan uteslutas eller ersättas mot 0,5 dl socker)
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
0,5 dl grädde

Så gör du
1. Separera äggvitan- och gulan. Vispa äggvitan till ett fluffigt skum.
2. Vispa osten, äggulorna och stevia till en jämn smet.
3. Blanda kokosmjöl, kokosflingor, mandelmjöl, bakpulver och vanilj i en skål. 4. Rör sedan ner den i ost- och äggsmeten. Blanda i grädden.
5. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten.
6. Grädda våfflorna med smör och ev. lite kokosolja.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se