Facebook Pixel

Konserverar vi vårt tarmsystem?

För att mat skall kunna förvaras en längre tid utan att bli förstörd tillsätts konserveringsmedel. Flera av dessa är mycket tveksamma och man bör nog fundera innan man stoppar i sig mat med tveksamma konserveringsmedel. Användningen av konserveringskemikalier har ökat och orsaken är förmodligen att det inte finns så mycket närproducerat längre utan varor transporteras långt och lagringstiderna är långa.

I Expressen den 5 oktober 2000 kunde man läsa att en muffins från Spanien innehöll stora mängder propylenglykol, en tveksam lösningsmedelsbärare som får kakor att hålla sig nästan hur länge som helst. Propylenglykol misstänks kunna påverka blodbildningen, ge svåra depressioner, försenad tillväxt, störa centrala nervsystemet, ge njurförändringar och svåra allergiska reaktioner. En viss muffinssort innehöll 17 g propylenglykol per kilo muffins. Av just den muffinsen såldes pallvis varje dag i landet, främst i lågprisbutiker och lågprisvaruhus.

Det kan inte vara naturligt när t.ex. färdigbakade tårtbottnar, kakor eller muffins håller sig nästan ett halvår, eller kan ligga flera år i ett skåp utan att mögla. Om vi konsumenter hela tiden kräver längre hållbarhet på varorna vi handlar så ger vi tillverkaren en indikator på att blanda i mer och mer konserveringsmedel. Givetvis finns det än så länge ”snälla” konserveringsmedel, som vi vet inte påverkar oss människor på negativt sätt, flera av dessa är naturliga och lite dyrare, men vissa producenter satsar på dessa. Det är konsumenten som bestämmer vilka varor som skall säljas, och när det gäller konserveringsmedel kan du tänka på följande.

  • Försök att laga så mycket mat som möjligt själv, från riktiga råvaror. Frys gärna in.
  • Köp helst ”ren mat” med naturliga tillsatser.
  • Läs innehållsdeklarationen på de varor du köper.
  • Köp inte varor med konserveringsmedel som är tveksamma.

Tveksamma konserveringsmedel:

E 200-203 Misstänks kunna ge leverskador
E 214-224 Misstänks kunna orsaka astma, eksem, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.
E 226-228 Kan ge svåra allergiska reaktioner, illamående, synstörningar mm.
E 233 Antimögelmedel som sprutas på frukt och misstänks kunna orsaka cancer, blod- tarm- och nervstörningar.
E 239 Kan ge njurskador, njursjukdomar och genetiska skador.
E 249-252 Kan ge ärftliga skador tillsammans med E 200-203. E 261 Kan ge njurskador.

Källa:
Handbok för den kräsne konsumenten av Tommy Svensson.

En fundering kring detta när vi får i oss en massa konserveringsmedel är, vad händer i vår tarm? Blir hela vårt tarmsystem konserverat? Tar tarmen upp näring som den ska i så fall?

Läs gärna artikeln: Konserveringsmedel gör barn okoncentrerade.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se