Facebook Pixel

Öka endorfinproduktionen

Man skulle kunna likna vår hjärna med en oerhört avancerad datamaskin. Våra tankar är order som datorn försöker verkställa. Programmerar vi oss med positiva tankar kommer det ut positiva saker och tvärtom. Vår hjärna har inget begrepp om tiden, den kan inte skilja på om vi oroar oss för morgondagen eller är ledsna för något som hände för tio år sedan. Hjärnan kan heller inte skilja på fantasi och verklighet.

Alla positiva tankar ökar endorfinproduktionen i kroppen, det gör att vi känner oss gladare och att hela kroppen fungerar bättre. Endorfiner fungerar även som kroppens egen smärtstillande medicin. Det gör att vi tål smärta, sjukdom och stress bättre. Endorfiner produceras även när vi motionerar och vid massage.

Alla negativa oroande tankar har en motsatt effekt, kroppen upplever det som att en fara är på gång. Då träder det autonoma nervsystemet in och ser till att stresshormonet adrenalin produceras, mängden är beroende på hur intensiva de negativa tankarna är. Det är viktigt att vi tar ansvar för vårt liv, att vi blir medvetna om att vi faktiskt har möjlighet att själva välja vilka programmeringar och vilket liv vi vill ha.

Första steget till förändring är att bli medveten om alla negativa tankar. Hur ofta säger vi inte eller tänker vi nedvärderande saker om oss själva. Behandla dig själv med respekt. Respekt och aktning för andras liv börjar med att man behandlar det egna jaget med hälsosam självrespekt.

Källa: Matglädje & Hälsa av Inga-Britt Sundqvist
ISBN 91-534-1459-4

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se