Facebook Pixel

Vikten av att tugga maten ordentligt

I Bo Hofgrens senaste bok "Ta kontroll över din egen hälsa Nu!" finns mycket intressant att läsa. Bland annat om vilken stor tjänst du gör kroppen bara genom att tugga maten väl. Vem vill inte svara ja på följande frågor:

  • Vill du förbättra din matsmältning?
  • Vill du ha en smalare midja?
  • Vill du äta mindre, spara pengar men ändå känna dej mätt?
  • Vill du ha mer energi och vackrare hud?

Allt detta och mer därtill kan du uppnå genom att tugga maten 30-50 gånger, eller tills maten är närapå förvandlad till en ”flytande soppa”. Det är otroligt att en sådan sak som att tugga sin mat grundligt kan ha en så stor effekt på hälsan.

Det första som inträffar när vi tuggar maten noggrant är att vi äter mindre. De flesta äter generellt sett alldeles för mycket. När vi tuggar mycket sänds en signal till hjärnan om att vi fått tillräckligt.

För det andra så börjar hela matsmältningsprocessen i munnen. När vi tuggar maten tillräckligt mycket kan vår hjärna uppfatta de ingredienser vi äter. Detta tillgodoser vårt matsmältningssystem med den information som behövs för att skicka ut de matsmältningsvätskor och enzymer som är nödvändiga för att smälta maten.

När vi använder våra tänder för att finfördela maten blir det också lättare för matsmältningen att slutföra processen. Vi tillgodogör oss maten mycket bättre och mindre restprodukter skapas. Tuggningen skapar också mer saliv som blandas med maten och med dess enzymer smälter framför allt kolhydrater och socker redan i munnen. Om du t.ex. tuggar bröd tillräckligt kommer du att märka att det börjar smaka sött, då har kolhydraterna förvandlats till socker. Inte förrän du fått denna söta smak har du tuggat brödet tillräckligt.

Bara genom att tugga maten väl så ökar vi dess näringsvärde flera gånger om. Det är egentligen ingen ide att spendera pengar på näringsriktig mat om vi inte tuggar den väl. Att lära sig nya tuggningsvanor tar ca 3-4 veckor enligt Dr Stossier, men är en otrolig vinst för din kropp.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se