Facebook Pixel

Avokadoolja, från smörplanta till mat, hår och hud

Avokado, persea americana är en art i familjen smörplantor, som odlas för sina frukter och är knytnävsstora med en stor kärna inuti. Avokado växer vilt från Mexiko ner till länderna runt anderna, men odlas idag på många platser som har ett klimat som växten trivs i.

I sydamerika har man sedan mycket länge använt avokadons mosade fettrika fruktkött som skydd för huden mot vädrets makter. Lika så som mat. Avokadoköttet innehåller i genomsnitt 15% olja men kan innehålla så mycket som 40%.

Oljan utvinns ur torkat fruktkött, då man inte kan utvinna den ur färsk frukt då vattnet och oljan tillsammans emulgerar.

Avokadooljan är en ganska tjock olja som är grön till mörkgrön i färgen då den är oraffinerad. Den är oftast klar men kan ibland vara lite grumlig. Mer eller mindre smak och lukt av avokado är beroende på vart den har vuxit, vilken säsong den skördas och om den är filtrerad eller deodoriserad.

 

Snabbfakta om oljan

Avokadoolja är flytande till 5 grader, då den tjocknar och stelnar. Avokadoolja är inte blandbar med vatten men blandar sig väl med andra oljor och har en hållbarhet på två till fem år. 100 ml avokadoolja väger ca 90 gram. Det är en mycket värmetålig olja och hanterar temperaturer upp till 271 grader innan oljan oxiderar och når rykpunkten.

 

Avokadooljans fettsyresammansättning

Enkelomättat, 70-85 %

Omega 9: Oljesyra 36-80 %
Omega 9: Palmitolsyra 9 %

Fleromättat, 10-15 %

Omega 6: Linolsyra 6-18 %
Omega 3: Linolensyra under 1 %

Mättat, 20-35 %

Palmitinsyra 7-32 %
Myristinsyra upp till 15 %
Stearinsyra 1-2 %

 

Hur avokadooljan ska behandlas och förvaras

Avokadoolja bör förvaras svalt eller kallt i ett mörkt och lufttätt kärl, förslagsvis i originalflaskan.

 

Avokadoolja i hår och ansiktet

Avokadoolja ger en lite fet och klibbig känsla på huden och det kan ta ungefär en timme för den att absorberas. Den feta konsistensen på avokadooljan bevarar fukten i huden och skyddar mot väder och vind, samt lindrar hudirritationer.

Oljan ger huden smidighet och lyster och passar bra i ansiktet som ansiktsolja, som cerat, ansiktskrämer och skyddande salvor. Avokadooljan passar även bra till en torr, trött och glanslös hud och ger näring till huden på längre sikt, genom dess rika innehåll av A, D och E-vitamin samt att oljan stimulerar kollagenbildningen i huden.

Vitamin A stödjer nybildningen av celler och motverkar att huden fjällar i det övre lagret. E- vitamin och även de essentiella fettsyrorna förhindrar att de övre hudlagren blir nariga.

Oljan har en naturlig solskyddsfaktor på 2-3. Den kan likt ricinolja användas i hår och hårbotten för att vara ett näringsrikt stöd som gynnar hårväxten. Tack vare oljans egenskaper är den även en hjälp att hålla håret mjällfritt då den dödar svamp bakterierna som kan vara orsaken.

 

Avokadoolja i maten

Avokadoolja har en rik och mjuk smak och kan användas precis som andra matoljor och passar mycket bra att ringla över grönsaker, sallader, kött, fisk och skaldjur då den framhäver råvarornas naturliga smaker i både varma och kalla rätter.

Man kan även använda oljan i dressingar och marinader eller varför inte bara doppa ett gott bröd i den. Avokadooljan tål upphettning mycket bra, vilket gör att den även passar bra till att steka och grilla med.

 

Avokadoolja för hälsan

Avokadoolja kan sänka det “onda” kolesterolet, LDL, då det är den olja som innehåller störst andel enkelomättade fetter och kan minska risken för sjukdom i hjärta och kärl. Den är mycket rik på ett ämne som heter betasitosterol, vilket också verkar kolesterolsänkande.

Avokadoolja är mycket rik på antioxidanter, som E-vitamin och andra vitaminer. Avokadoolja innehåller rikliga mängder av alfa och betakaroten vilket man har sett skyddar mot hjärtsjukdomar och maligna sjukdomar.

Oljan innehåller också ett ämne som heter lutein, vilket man har sett skyddar ögonen från gråstarr och sjukdom i gula fläcken.

 

Recept med avokadoolja

Avokado ansiktsmask med citron

En fuktigivande och exfolierande ansiktsmask på naturliga ingredienser.

¼ Färsk avokado
1 tsk Avokadoolja
0,5 msk flytande honung
0,5 tsk citronsaft

Mosa avokadon och bland i övriga ingredienser till en jämn smet. Lägg en varm handduk över ansiktet i 2-3 min för att öppna porerna. Fördela ansiktsmasken över ansiktet och låt verka i 10-15 min. Tvätta bort med varmt vatten.

 

Majonäs på avokadoolja

En snabb och enkel majonäs på avokadoolja. Ger en god smakvariation och en nyttig majonäs. Med en stavmixer är allt klart på ett kick!

1 st ägg
1 tsk senap (alt. 1 msk citronjuice)
1 nypa salt
2,5 dl avokadoolja

Lägg alla ingredienser i en burk eller behållare där stavmixern passar. Mixa till ingredienserna emulsifierar och liknar majonäs.

 

Efter sol kroppsolja

50 ml ekologisk Sesamolja
30 ml ekologisk Avokadoolja
20 ml ekologisk Morotsextraktolja eller ekologisk Hallonfröolja.

Sesamoljan innehåller en bra sammansättning av fettsyror och antioxidativa ämnen som verkar antiinflammatoriskt och lugnar huden efter en dag i solen. Avokadooljans Omega 7 hjälper ytterligare skadad hud och morotstextraktet ger kroppsoljan hudvårdande betakaroten som skyddar huden mot skador som kan orsakas av solens UV-strålar.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se