Facebook Pixel

Camelinaolja (oljedådra), en balanserad olja

Camelinaolja

Camelinaolja

Camelina eller oljedådra är en ettårig åkerväxt som tillhör familjen korsblommor. Den hör naturligt hemma i Europa och Centralasien men odlas för sin oljas skull både i Nordamerika och Europa.

Den har ovanligt höga Omega-3-nivåer för att vara en vegetabilisk olja och är mycket motståndskraftig mot oxidation och härskning med en mandelliknande smak och arom. Camelinaoljan är en allsidig olja som går att använda både till mat, hälsokost, hud och hårvård.

Den är rik på omega 3, 6 och 9 med en naturlig hög koncentration av antioxidanten E-vitamin. Oljan är lite mörkare än rapsolja, vackert gul och luktar gott av trä, gräs, nöt och mandel. Ett ton frö ger cirka 300 liter olja.

Basfakta om camelinaolja

Fördelningen av omega-oljor visar att camelinaolja har mer än dubbelt så mycket omega 3 som 6 (ca 38 % omega 3, 18 % omega 6 och 14 % omega 9), en nästan perfekt balans som inte återfinns naturligt i någon annan olja.

Camelinaolja klarar upphettning upp till 245 grader utan att tappa sina hälsosamma egenskaper.

Hur oljan ska behandlas och förvaras Camelinaolja bör som de flesta oljor förvaras mörkt och svalt.

 

Camelinaolja vid hud och hårvård

Camelinaolja passar utmärkt till både hud och hårvård då oljan innehåller rikligt med E-vitamin som är en viktig antioxidant för huden och håller den elastisk och mjuk. Vegetabiliska oljor som camelinaolja återfuktar huden mer naturligt jämfört med “vanliga” hudkrämer.

Camelinaolja har en antiinflammatorisk verkan som lindrar akne, eksem och psoriasis, detta beror på den höga halten linolsyra och alfa-linolensyra. Oljan är också ett bra alternativ till dig som är allergisk mot nötter och inte kan använda de nötbaserade oljorna på huden.

Gör en renande oljebehandling av ansiktet

Fukta ansiktet. med vatten och arbeta försiktigt in en enkronas stor mängd camelinaolja i ansiktet med fingertopparna.

Blöt en tvättlapp med hett vatten, vrid ur, lägg handduken över ansiktet och låt den ligga tills den har kallnat. Det här öppnar upp porerna.

Använd den kallnade handduken för att avlägsna överflödig olja och stänk kallt vatten i ansikte för att stänga porerna.

Om huden i ansiktet känns torr, använd överflödig olja på handduken för att återfukta den igen. Upprepa några gånger i veckan.

Camelinaolja i maten

Camelinaolja är en fantastiskt nyttig olja och 2 teskedar sägs täcka dagsbehovet av Omega-3, vilket är en mycket viktig fettsyra för oss som vi främst hittar i fet fisk. Smaken på oljan är rund och nötig med en smak av gräs och sommar. Den passar utmärkt att ringla över grönsaker och sallader, blanda den i dressingar och marinader eller stek i den då den tål värme väldigt väl

Camelinaolja för hälsan

Camelinaolja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar Ger ett starkare immunförsvar. Främjar hjärnans, ögonens och nervernas funktioner. Kan ge ett skydd mot kognitiva sjukdomar. Förebygger ögonsjukdomar som makuladegeneration, vilket man även brukar kalla åldersförändringar i gula fläcken

Recept med camelinaolja

Marinad till en härlig lax

2 deciliter ekologisk sojasås
9 matskedar camelinaolja
1 tesked ingefära
1 Matsked hackad vitlök
3 matskedar senapspulver
¼ tesked svartpeppar
1 matsked honung
Saften av en citron

Blanda alla ingredienser och gnid in laxen med marinaden. Låt laxen ligga i marinaden i minst 4 timmar eller upp till ett dygn före tillagning. Stek, grilla eller halstra.

En ansiktsolja för fet och oren hud

Blanda 50 % camelinaolja med 50 % jojobaolja och smörj in ansiktet med några droppar morgon och kväll.

Köp svensk camelinaolja

Camelinaolja finns att köpa i olika förpackningsstorlekar och från olika länder. Det finns svensk kravodlad camelinaolja som är av hög kvalité. Det är verkligen något vi rekommenderar!

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se