Facebook Pixel

Mandelolja kallpressad och ekologisk

I dag finns det mängder med olika sorters oljor som står i hyllorna på apoteket och i hälsokostbutikerna. En av dessa är mandelolja. Olika typer av oljor bär på olika egenskaper och det är viktigt att läsa på angående vilken sort det är du ska använda dig av beroende på vad det är för effekt du är ute efter. Det du ska tänka på är att välja en kallpressad variant när du handlar. 


För hud och skönhet

Om du är ute efter en så kallad ”skönhetsolja” kan detta vara rätt olja för dig eftersom den är effektiv för både din hud och ditt hår på olika sätt. Vanligtvis utnyttjas de vårdande egenskaperna för huden då den bidrar till jämnare och mjukare hy. Även du som har en mer känslig hy kan passa på att prova just mandelolja. Nedan följer ett par punkter som kort beskriver vad just den olja som utvinns ur sötmandlar kan vara bra för:

 • Vårdar huden och gör den mjuk och smidig. 
 • Oljan hjälper till att släta ut huden och göra den jämnare. 
 • Fungerar utmärkt som sminkborttagning. 
 • Oljan behandlar solbränd eller irriterad hud.
 • Hudens skydd mot solen ökar med oljan. 
 • Fuktbalansen förbättras vid torr hud. 
 • Bra för torra nagelband.
 • Använd vid massage på kroppen. 
 • Oljan hjälper till att förebygga ålderstecken så som rynkor. 
 • Passar för babyns hud. 
 • Oljan hjälper till att lindra hudinflammation liksom eksem och psoriasis. 

Som du säkert vet är huden det största organet på och i kroppen vilken behöver sin näring både på utsidan och via insidan. Den mat vi stoppar i oss bidrar då alltså med näringen inifrån medan vi måste hjälpa till med exempelvis kallpressade oljor på utsidan – så som med mandelolja. Om du vill kan du använda den precis som den är eller också kan du blanda den med andra oljor för ytterligare effekt. 

Naturlig hårolja 

Det är inte bara din hud som älskar denna oljas innehåll. Även ditt hår törstar efter sötmandelns välgörande. Genom att använda oljan för ditt hår under en längre period kommer du också få en friskare hårbotten medan du på kort sikt kan se fram emot ett både fylligare och glansigare hår. Du slipper med andra ord torrt och så kallat ”frissigt” hår. Till och med en torr hårbotten kan få sig en omgång med fukt via oljan!

Det påstås också att ditt hår kommer att växa snabbare samt att det förebygger håravfall och kluvna hårtoppar. Och du som tycker om att pyssla med ditt hår genom att exempelvis platta det, föna, locka, färga och så vidare hjälper håret att bibehålla fukt och näring genom att använda mandelolja. Här har du helt enkelt en naturlig olja som är nyttig för ditt hår alltid. 

En hälsosam nöt

Som tidigare nämndes utvinns denna olja via sötmandeln och här finns det gott om näring att ta till vara på för hela kroppen. Du känner igen oljan på att den är halvfet och har en mörkgul kulör. Dessutom har den en lång hållbarhet på 2-3 år samt att den är väldigt dryg. Således räcker det med ett par droppar åt gången då du använder den. En sak som är viktig att ha i åtanke är att du som är allergisk mot nötter- och/eller mandel ska vara försiktig. Prova oljan i armvecket först!

När du använder mandelolja tillför du massvis med välbehövlig näring till din hud som hjälper till att hålla den både stark och frisk genom åren. Och i samband med att den används som massageolja bidrar också med positiva effekter i form av att blodcirkulationen ökar liksom att gifter i kroppen rensas ut. 

I denna ”mirakelolja” finner du bland annat ett antal betydande omättade fettsyror tillsammans med vitaminer och mineraler som huden inte får nog av. Tack vare bland annat de essentiella fettsyrorna omega 3 och omega 6 får hudcellerna ny styrka och blir återfuktade igen. 

Via oljan får du också i dig D-vitamin som hjälper till att reparera skadad hud – men den förebygger också infektioner och inflammationer som huden kan drabbas av. Även E-vitamin ryms i mandeloljan. 

Just mandlar påstås vara en av de nötter som är allra bäst lämpad för god hälsa i allmänhet. Förutom ovanstående innehåll bär de också på kalcium, fiber, vitamin B2, järn och zink med mera. Även magnesium återfinns i nötterna. 

Som du ser finns det en hel del goda egenskaper att ta till vara på via just den här oljan. Har du inte provat själv ännu skadar det inte att ge det ett försök. Det är trots allt en naturlig produkt och du hittar den i hälsokostaffärer och på apotek.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se