Facebook Pixel

Sommartips - Eteriska oljor

Här kommer några sommartips hur du kan använda eteriska oljor, till exempel för hud som blivit rödbränd, myggbett, fötter som gått mycket, långa bilresor m.m.

LAVENDEL:

Lavendel är den mest användbara eteriska oljan inom aromaterapin. Den verkar balanserande, bra att ha i husapoteket med sina många användningsområden.

Om du fått ett insektsbett, tag två droppar outspädd lavendel direkt på bettet, så snabbt som möjligt. Lavendel lindrar sveda och svullnad. Gör på samma sätt om du har fått nässelutslag.

Vid solsveda, applicera några droppar direkt på huden och svedan lindras effektivt. På ett större hudparti blandar du 20 droppar lavendel med 2 dl vatten i en flaska. Skaka väl och duscha huden.

Om du klämt ditt finger eller slagit i en tå, gör en kompress med vegetabilisk olja, (2-3 matskedar samt 4-5 droppar lavendel), vira kompressen runt ditt finger eller din tå, skydda med lite plast.

PEPPARMYNTA:

Pepparmynta är en eterisk olja som passar utmärkt på sommaren och vid sportaktiviteter. Det är en svalkande och uppiggande olja.

Vid lätt illamående/huvudvärk droppa ett par droppar pepparmynta på en näsduk och andas in. (Blunda annars svider det i ögonen).

Vid varma och svullna fötter, tag ett fotbad med pepparmynta. Gör så här: Tag en matsked med vegetabilisk olja tillsätt fem droppar eterisk olja av pepparmynta. Häll blandningen i det varma vattnet samtidigt som du stoppar i fötterna.

Om du känner dig trött på resan tag ett par droppar pepparmynta på näsduken och andas in, eller andas in direkt ur pepparmyntflaskan

TEA-TREE:

Tea-tree är en eterisk olja som har visat sig vara effektiv vid bakterier, svamp och virus.

Fästingar, droppa en droppe tea-treeolja på fästingen vänta en minut och lossa sedan fästingen. Tag en droppe till där fästingen har suttit.

Om magsjukan skulle drabba dig eller din familj så kan ett bra tips vara att rena luften hemma. Tag en duschflaska och fyll den med två deciliter vatten, tillsätt 20 droppar tea-tree, skaka väl och duscha i rummet.

Denna blandning kan du också använda till att duscha dina fötter med om du besväras av fotsvett.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se