Facebook Pixel

Ärtprotein, ett fullvärdigt plantbaserat protein

Proteiner är kroppens byggstenar. Det är proteinet som gör så att dina muskler byggs upp och underhålls. Varje gång du anstränger din kropp är du i behov av proteiner. Proteiner finns i alla kroppens celler och är oumbärliga, vilket innebär att det finns inget annat ämne eller molekyl som kan ta deras plats. Även hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret består av proteiner, och är därför viktiga för hela kroppens funktioner. Proteinerna bygger upp våra celler, bildar enzymer och hormoner vilket sker automatiskt så länge tillförseln är konstant.

Proteinet byggs upp av tjugo aminosyror, av vilka nio är essentiella, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem, utan vi måste få i oss dem via maten.

Proteinernas funktion i kroppen

 • Enzymer, katalyserar kemiska reaktioner, vilket betyder att enzymerna underlättar kemiska eller fysikaliska förändringsprocesser i kroppen utan att tillföra energi till processen. Enzymerna är involverade i de flesta processer som metabolism och DNA-reparation och replikation.
 • Reglerande proteiner, hormoner och signalmolekyler som till exempel cytokiner som framkallar inflammationer är proteiner.
 • Förrådsproteiner, är proteiner som lagrar olika ämnen och frigör dem när behov uppstår, som myoglobin som lagrar syre i musklerna.
 • Bärarproteiner, eller transportproteiner som hemoglobin som transporterar syre till och från lungorna i blodet eller albumin som transporterar fettsyror.
 • Strukturproteiner, ger olika vävnader struktur och stadga, som keratin som återfinns i naglar eller elastin som man hittar i hud och artärväggar och kollagen som är viktigt för benstommen.
 • Försvarsproteiner, som alla antikroppar och delar av cellernas membran.
 • Motorprotein, myosin och aktin som är det protein som bygger upp våra muskler och gör så att vi kan använda dem genom att “spänna” dem och slappna av. Dynein är avgörande för att spermierna skall kunna röra sig.

Vad är ärtprotein?

Ärtproteinet är ett vegetabiliskt protein och kommer från gruppen baljväxter, där man även hittar bönor, kikärtor, sojabönor, linser och jordnötter. Ärtproteinet är lättillgängligt för vår kropp och har en hög halt av aminosyran arginin som är viktig för den som tränar mycket och vill bygga muskler. Arginin är en essentiell aminosyra som skapar kväveoxid i kroppen, vilket ökar blodcirkulationen.

Ärtprotein kan vara ett bra val av protein om man är allergisk mot andra typer av proteiner som till exempel vassle, ägg eller soja. Om du är vegetarian eller vegan så är ärtproteinet ett bra sätt att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver. Många tycker att ärtproteinet är snällare för magen än till exempel vassleprotein. Ärtproteinet är lättillgängligt för kroppen och tillgodoser i hög grad din kropps behov av aminosyror.

Uppbyggnaden av ärtproteinet gör det möjligt att skilja på ärtans protein från kolhydraterna, vilket betyder att man får ett proteinpulver som är kolhydratfattigt, vilket idag är ett önskemål från många.

Ärtprotein i livsmedel

Från ärtorna kan man utvinna protein, stärkelse och fibrer som sedan har en plats i olika typer av livsmedel. Ärtprotein brukar finnas i matprodukter som korv, hamburgare och leverpastej, men används också i till exempel glutenfri pasta och i bröd.

Protein och träning

Vid träning är det viktigt att du får i dig rätt sorts näring vid rätt tidpunkt. För den som tränar hårt och inte minst de som tränar styrketräning är det viktigt att ganska snabbt efter ett träningspass få i sig mat, främst i form av proteiner. När man tränar en muskelgrupp så bryts muskeln egentligen ner och det är under återuppbyggnadsfasen som muskeln växer. Det är då det blir extra viktigt med proteiner och ju snabbare man får i sig det efter träningen, dess bättre. Ibland talar man om det anabola fönstret, vilket är den tid som avser när muskeln behöver näring och protein som allra mest för att maximera träningseffekten. Hur lång tid detta rör sig om verkar inte vara helt klarlagt men inom en till två timmar efter träning bör man enligt vissa fylla på med proteiner.

Försiktighet

Var försiktig med ärtprotein om du är allergisk mot andra baljväxter eller jordnötter

Dosering och användning

 • Tillsätt ärtproteinpulvret i en shake som mellanmål före eller efter träning.
 • Du kan även tillsätta pulvret i deg eller smet när du bakar.
 • I egengjord glass kan du blanda ner ärtproteinpulver.
 • Blanda ner i morgongröten
 • Gör dina favoritbars med ärtprotein som ett bra mellanmål.
 • Gör din egna chokladpudding med ärtprotein

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se