Facebook Pixel

10 immunstärkande tips & 5 recept vid influensa & förkylningstider

Behöver du boosta ditt immunförsvar? Hur starkt ditt immunförsvar är kan vara avgörande för att slippa bli smittad av årets influensa eller inte. Här ges enkla tips för att hjälpa kroppen till balans, snabbt och effektivt!

Under de kallare månaderna på året spenderas många dagar inomhus. Torrare luft, mindre solljus, när vi väl är ute behöver kroppen anstränga sig extra. Tillsätt en gnutta stress och du har den perfekta kombinationen för att drabbas av en otäck förkylning eller influensa.

Med dessa enkla åtgärder får du en bra grund för att ge kroppen en naturlig chans att behandla en influensa eller vanlig förkylning samtidigt som immunförsvaret stärks.

  1. Drick rent friskt vatten, gärna minst 5-6 glas om dagen
  2. Låt kroppen få tillräckligt med sömn och lägg dig tidigare än vanligt under kvällen. Har du svårt att sova? Läs våra tips vid sömnsvårigheter.
  3. Ät varm mat, gärna med vitlök, gurkmeja, bär och quinoa som hjälper till att förebygga infektioner.
  4. Undvik mejeriprodukter, gluten, härdade fetter och raffinerat socker som kan får matsmältnings- och immunsystemet ur balans.
  5. Ta gärna vitamin tillskott, som A, C, D och E-vitamin för att förbättra immunfunktionerna.
  6. Svartpeppar hjälper till att reducera slembildning och stimulerar matsmältningen. 
  7. Undvik kyla och blåst, se till att ha varma fötter.
  8. Echinacea tinktur (Röd solhatt) är bra att ta.
  9. Drick gärna en kopp Lapacho te om dagen under en period, ett sydamerikanskt urgammalt naturmedel som innehåller massor av mineraler, vitaminer och antibiotiska ämnen.
  10. Ge dig tid att koppla av för snabbare återhämtning och undvik påfrestande aktiviteter.

5 recept på immunstärkande drycker

Här är recept på enkla drycker med naturliga råvaror som stödjer kroppen vid influensa och förkylningstider.

Immunbomben!

1 bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
(1 tsk honung)

Koka upp 5 dl vatten under några minuter tillsammans med en bit färsk ingefära och en vitlöksklyfta. Ta 1 tsk gurkmeja i en stor kopp och häll ner den varma drycken (ingefäran och vitlöken silas bort). Blanda väl och tillsätt honung när drycken inte är varmare än kroppstemperatur, undvik honung helt vid hög feber.

Guldmjölk

Basen i guldmjölk är en pasta av gurkmejapulver och ingefära som du snabbt kan blanda ut i en varm mjölk. Här är ett recept för guldmjölk.

Ingefärs-shot - Recept för en shot

1 msk finriven Ingefära
1 pressad Citron
5 msk Vatten
3/4 msk Honung

Värm upp vatten i en kastrull tills det är fingerljummet. Blanda 5 msk av det ljumma vattnet med honungen. Häll sedan i riven ingefära och pressad citron. Mixa samman med en stavmixer och sila sedan blandningen genom en liten sil/tesil. Se till att pressa ur all saft genom att trycka med en sked i silen. Smaka av och blanda i lite mer vatten om du vill ha en mildare smak. Häll upp i små glas och drick.

Gurkmeja-shot

1,5 dl fruktjuice
1 msk gurkmeja
¼ tsk svartpeppar, chili eller cayenepeppar
1 tsk kanel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk citronjuice
1 msk kokosolja eller olivolja

Blanda samtliga ingredienser med mixer eller shaker. Portionera ut över dagen eller drick allt direkt! En kryddig dryck som får kroppen och sinnet att vakna till.

Äpplecidervinäger, citron, honung och vitlök

10 skalade, tvättare och krossade vitlöksklyftor
3,5-4,5 dl vatten
0,5 dl ekologisk äppelcidervinäger
1 citron
4 msk honung (eller mer efter smak)

Sjud den krossade vitlöken i vattnet 10 minuter. Använd mer vatten om du föredrar en mer mildare smak. Sila bort vitlöken. Rör i äppelcidervinäger, saften av en citron, och åtminstone fyra matskedar honung. Drick 2-3 gånger dagligen efter behov.

Ingefärs-shot - för hela veckan

400g färsk ingefära
2 Citroner
1 liter Vatten
3 msk Honung (eller mer efter smak)

Tvätta och rengör ingefäran noga, du behöver inte skala men skär av fula "toppar". Dela ingefäran i mindre bitar och lägg i en mixer. Tillsätt hälften av vattnet och kör en första mix. Tillsätt resten av vattnet och mixa igen.

Låt blandningen stå i mixern en timme. Ge det en kort mix 2-3 gånger under tiden så alla nyttigheter går från ingefära till vattnet. Häll blandningen i en finmaskig sil och låt den rinna av i en skål. Pressa ut den sista vätskan med en sked. Tillsätt saften från två citroner och lite honung. Blanda och häll det på flaska / flaskor. Förvara i kylen, drick kallt, späd med varmt vatten för te eller ta det som shot. 2-3 gånger per dag efter behov.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se