Facebook Pixel

Aroniapulver - av ett europeiskt "superbär"

Aronia är ett mörkt bär som växer på ett växtsläkte i familjen rosväxter i hela Europa. Busken odlas som prydnads eller häckväxter och för sina bärs skull och kallas även ibland för svartrönn. Bäret har en lång historia som medicinalväxt, men är överraskande lite känd i Sverige, trots att den växer och trivs även här. Aronian är säregen i sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra substanser som ju har positiva effekter på hälsan.

Aroniabusken är en småväxt buske med ovala blad och blommar i juni med vita eller rosa blommor. Bladen får på hösten en mörk röd färg och bären är glänsande röda eller svarta.

Den härstammar ursprungligen från de östra delarna av Asien, men är också vanligt förekommande i Nordamerika, Ryssland och de östra delarna av Europa och är en vanlig trädgårds och medicinalväxt.

Aronian finns som tre olika sorter och här i Sverige så är det den art med svarta bär som heter aronia melanocarpa den vanligaste.

 

Andra användningsområden

Aronia kan ha en framtid som färgämne inom olika industrier, som smink och godis, då kemiskt framställda färgämnen kan ge allergier. En fördel med att använda aronia som färgämne är att det saknar smak och påverkar inte andra smaker. I östeuropa har man som tradition att använda aronia som textilfärg till bomull, lin och ull.

 

Vad innehåller aronia

Aronia har mycket höga koncentrationer av antioxidanter och antocyaniner, men också C-vitamin, karotener, folsyra och vitamin E. Förutom allt detta så finns även mineraler som kalium, järn och mangan i bäret. Bäret har även en mycket hög pektinhalt.

 

Att odla aronia hemma i trädgården

Den svarta aronian är en tålig buske som man själv kan ha hemma i trädgården ända upp till växtzon 6 i vårt land. Den får blad tidigt på våren och lyser upp i höstrusket när mycket annat har bleknat bort i växtriket. Man kan använda aronian som prydnadsbuske eller som häck, både friväxande och som klippt. Aroniabusken ställer små krav och kan växa sig frodig i de flesta jordar.

Förutom att du får en vacker buske så får du även ett riktigt superbär som är fyllt med vitaminer och antioxidanter, ett gott, vackert och nyttigt bär. Smaken på de färska bären är lite besk, vilket gör att de gärna kan sitta kvar på busken till efter den första frosten, som gör att smaken blir sötare. Ett annat alternativ är att plocka dem tidigare och lägga dem i frysen, en åtgärd som har samma effekt på bärets smak. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelè, gärna tillsammans med andra sötare bär. Man kan också torka bären, och använda i brödbak, musli eller som ett nyttigt snacks.

 

Hälsofördelar med aroniapulver

  • Aronia kan balansera blodtrycket genom att det minskar spasmer i blodkärlen. 
  • Aronia sägs vara detoxande och minskar risken för inflammation.
  • Vid diabetes kan aronia hjälpa till att stabilisera blodsockret.
  • Aronia stödjer leverns kapacitet.
  • Aronia verkar stödjande på mage och tarm.
  • För dig som tränar mycket verkar aronia snabba på muskelåterhämtningen efter ansträngning.
  • Aronia har en positiv inverkan på huden då den verkar minska nedbrytningen av kollagen.
  • Vid urinvägsinfektioner verkar aronia minska tillväxten av bakterier vilket man tror beror på grund av dess innehåll av kinin.
  • Precis som blåbär innehåller aronia ämnen som stödjer ögonhälsan, som antocyaniner och karotener som skyddar ögats celler.

 

Dosering och användning

Aronia kan blandas med andra pulver i smoothisar och den blå färgen som naturligt finns i bäret kan användas till att färga livsmedel som glass, grädde och saft. Pulvret passar också bra att strö över fil, yoghurt och gröt. Ta en till två matskedar per dag. Aroniapulver skall inte värmas över 40 grader.

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se