Facebook Pixel

Ashwaganda

Ashwagandha, Withania somnifera som även kallas indisk ginseng, giftkrusbär och vinterkörsbär är en potatisväxt, eller en ört som räknas till en av de viktigaste inom ayurveda. Örten är släkt med tomaten.

Withania somnifera är en perenn buske med gröna blad och små gröna klockformade blommor. Den mogna frukten är orangeröd. Artnamnet somnifera betyder sömngivande och örten växer framför allt i Indien och Nepal men även i Kina.

Man använder roten för att framställa naturläkemedlet ashwaganda som innehåller alkaloider, kolin, fettsyror och sockerarter till medicin. Traditionellt som ett pulver som blandas med varm mjölk och honung som ska tas strax innan sänggåendet.

 

Ashwaganda inom den traditionella medicinen

Ashwaganda betyder på sanskrit "doften av hästen", vilket refererar till viriliteten hos hästen. Örten har funnits i flera århundraden och är vanligt förekommande inom ayurveda och är även en känd ört i Kama Sutra, då den sägs vara en kraftig lusthöjare både hos män och kvinnor. Intar man Ashwaganda för den sexuella effekten så ska man ta den kontinuerligt varje dag, för kraften byggs succesivt upp och når sin fulla potential efter ca 1 månads användning. Ashwagandha anses också vara en adaptogen, det vill säga en ört som anpassar de läkande egenskaperna till personen som tar den.

Effekterna hos ashwaganda i stora drag är att örten räknas som antiinflammatorisk, antibakteriell och antidepressiv. Den sägs även vara skyddande för hjärta och kärl, fungerar som ett afrosodiakum med antioxidativa egenskaper.

 

Hälsofördelar med Ashwaganda

Verkar dämpa oro och depressioner. Lindrar sömnsvårigheter. Sägs kunna förbättra balansen hos personer med cerebral ataxi. Sänker ett högt blodsocker hos diabetiker. Kan verka sänkande vid högt kolesterol i blodet. Kan förbättra fertilitet hos män Lindrar symtom vid artrit. Sägs förbättra symtom vid parkinsons sjukdom. Stödjer vid leverproblem. Dämpar svullnader som beror på inflammationer. Främjar sårläkning.

 

Ashwaganda mot depression

De finns många studier gjorda på ashwaganda och en del av dessa visar att ashwaganda fungerar lika bra som antidepressiva och ångestdämpande läkemedel genom att öka GABA i hjärnan, där den har en hämmande effekt och ger avkoppling och minskar stress

Ashwaganda som energigivare

Inom idrotten så har örten använts för att öka prestationsförmågan, motverka trötthet och förbättra reaktionstiden. Man har även i vissa studier sett att ashwaganda kan förbättra minnet, inlärning och andra kognitiva förmågor

Ashwaganda mot sömnbrist

Vid sömnbrist fungerar ashwaganda bra och du kan blanda en tesked i en kopp varm mjölk och dricka innan sänggående

 

Biverkningar

Biverkningar av ashwaganda är ovanligt men kan om man tar stora doser ge illamående, kräkningar och diareè. Börja gärna med en lägre dosering och öka eftersom när du märker hur kroppen svarar.

Bra att veta innan användning

  • Ashwaganda ska inte användas av kvinnor som är gravid eller ammar. Det finns vissa belägg att örten skulle kunna orsaka missfall.
  • Ashwaganda kan sänka blodsockret hos personer med diabetes, så noggrann blodsockerkontroll är viktigt då dosen av insulin och tabletter kan behöva sänkas.
  • Vid lågt blodtryck ska försiktighet iakttas då ashwaganda kan sänka blodtrycket ytterligare.
  • Bör inte användas vid magsår då ashwaganda kan irritera magslemhinnan.
  • Vid autoimmuna sjukdomar som MS, SLE och RA bör ashwaganda användas med stor försiktighet då symtomen kan förvärras av att immunförsvaret aktiveras.
  • Vid kirurgi bör man upphöra med ashwaganda två veckor före planerad operation då misstankar finns om att örten kan öka effekten av anestesimedel.
  • Kan öka sköldkörtelhormonerna och bör användas med försiktighet om du har en sjukdom i sköldkörteln eller medicinerar med Levaxin.

 

Möjliga interaktioner

Är du intresserad av prova ashwaganda men använder vissa läkemedel idag ska du prata med din läkare innan om du använder något av följande:

  • Immunsuppressiva läkemedel.
  • Lugnande läkemedel och sömntabletter då ashwaganda förstärker den lugnande och sömngivande effekten.
  • Sköldkörtelhormon som Levaxin.

Dosering och användning

Den rekommenderade dosen är en tesked per dag utblandad i valfri dryck.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se