Facebook Pixel

Baobab, savannens vitaminrika vattenkälla

Baobabträdet, Adansonia digitata eller apbrödsträdet växer i Afrika, på Madagaskar och i Australien och är ett mycket vanligt träd på savannen som har visat sig vara en fantastisk källa till näring. Trädet ingår i familjen malvaväxter och kallas ibland Apbrödsträdet för att babianer tycker mycket om att äta dess frukter. Ibland kallas trädet även Livets träd på grund av dess långa livslängd på tusentals år.

Trädet har en förmåga att lagra vatten i grenar och i den ihåliga stammen under lång tid och många elefanter och giraffer har under torrperioder överlevt tack vare detta mirakulösa träd. Det är ett högt träd som kan bli upp till 20 meter högt med en lika vid omkrets

Trädet ger stora ätliga frukter som liknar ett gult grönskimrande avlångt päron med ett hårt skal och en yta som sammet. Det är kärnan i frukten som torkas och mals ner till pulver.

Frukten har en sur, syrlig smak och beskrivs som en blandning mellan grapefrukt, päron och vanilj och är väldigt populär bland lokalbefolkningen där detta träd växer. Smaken på själva baobabpulvret är fräsch och syrlig och kan användas i det mesta.

Odla ett eget Baobabträd

Baobab kan med fördel odlas som krukväxter här hemma i Sverige. De är relativt lättodlade men vill ha riklig tillgång till vatten under vår och sommar men under höst och vinter vill det stå helt torrt utan vatten då trädet är mycket känslig för röta.

Vad är baobabs nyttiga innehåll?

Baobab frukten innehåller vitaminer, antioxidanter, fibrer och mineraler. Det är en nyttig frukt och den torkade kärnan från baobab sägs innehålla stora mängder antioxidanter.

Baobab innehåller mycket C- vitaminer, upp till 300 mg per 100 gram frukt och även niacin. Den innehåller även mineraler som kalcium, magnesium, kalium och järn.

Traditionell användning

Baobabträdet har sedan länge tillbaka används som vattenreservoar av både djur och människor. Träet har använts för att tillverka kanoter av. Blasten från trädet har använts till att göra rep av och trädets bark och löv till mediciner.

Bladen har ätits som sallad, men även torkas till pulver som använts i matlagningen. I Australien har bladen länge används inom den traditionella läkekonsten och San-folket i Kalahari använder fröna som motgift mot det gift de använder på sina jaktpilar.

Frukten baobab har används bland annat mot astma, malaria, smittkoppor feber, diarré och C-vitaminbrist. Man har även använt frukten till att lindra inflammationer med.

Vad kan baobab göra för din hälsa

  • Sägs lindra astma.
  • Mildrar allergiska hudåkommor.
  • Hjälpa till att reparera celler.
  • Minska trötthet och utmattning.
  • Lindrar diareèr.
  • Lindrar magproblem som IBS.

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar av baobab.

Dosering och användning

Baobabpulvret har en syrlig smak och påminner om en blandning av päron och grapefrukt.

Boosta din smoothie med några msk baobab pulver eller blanda ner lite baobabpulver i desserter och dressingar.

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se