Facebook Pixel

Bipollen - bra för immunförsvaret

Ett populärt nytt tillskott på hyllorna i hälsokostbutikerna i dag är bipollen. Detta räknas som ett av de livsmedel som är mest fullproppade med nyttiga egenskaper. Genom att addera detta till din kost kommer du att få i dig allt från aminosyror till enzymer och vitaminer. Men det gäller att vara försiktig i början ty detta är ett väldigt kraftfullt livsmedel! 
 

Flitiga små bin

Det är flitiga små bin som skapar detta naturliga kosttillskott som vi kan ha så mycket nytta av tack vare dess fantastiska innehåll. Bipollen hämtas av arbetarbin då de är ute och besöker blommor och suger i sig dess nektar. Pollenet fastnar nämligen på deras ben och på så vis får de också med sig föda till sina larver. I samband med att de tar sig in i bikupans trånga ingång skrapas en del av pollenet av från deras ben. Detta samlas upp av mindre behållare därunder. 

Här hittar vi alltså ett brett spektra med näringsämnen som vår kropp kan tillgodogöra sig. Alla kan lägga till detta kosttillskott om man vill ha balans i kroppen och även en person som exempelvis lever ett stressigt liv eller inte äter som man ska kan få hjälp av bipollen för att återhämta sig. 

Utmärkta hälsofördelar

Trots att detta är små ”bollar” så innehåller de otroligt många näringsämnen. Faktum är att forskare påstår att koncentrationen med vitaminer till och med är högre här än i frukt och grönsaker. I detta makalösa tillskott får du i dig cirka 205 bioaktiva ämnen tillsammans med 16 vitaminer, 27 mineraler och 22 aminosyror. Tillsammans bidrar ämnena till goda egenskaper som ger flera hälsofördelar som vi bör ta vara på. Tillskottet kan bland annat bidra med:

  • Att det stärker ditt immunförsvar. 
  • Du ökar både din styrka och din energinivå i kroppen. 
  • Det hjälper till att öka din muskelväxt. 
  • Har en utslätande effekt på rynkor. 
  • Det är en kraftfull antioxidant. 
  • Det sägs kunna öka din sexlust. 

Bland de 22 aminosyror som ryms i bipollen finner du bland annat lysin, tryptofan, glutamin, glycin, alanin, och tyrosin med flera som hjälper kroppen med ämnesomsättningen. Sedan finns det som sagt också ett stort antal vitaminer i pollenet så som stora mängder med A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Just dessa tre bidrar till ett starkare immunsystem, förebygger både åderförkalkning och benskörhet liksom bakterietillväxt. E-vitamin är också en viktig antioxidant och är nödvändig för kroppens konsumtion av A-vitamin liksom att det skyddar cellmembraner som finns i kroppen. 

Pollenet innehåller också mycket B-vitamin, däribland B12, samt A-vitamin. Vitamin B12 påverkar bland annat cellernas ämnesomsättning, hjälper till att bilda blodkroppar och har positiva effekter på nervsystemet. A-vitamin är också livsnödvändig då det ger skydd åt huden och kroppens slemhinnor. Även ögonen påverkas och vitaminet förebygger bland annat så kallad nattblindhet liksom det stärker både vår mjälte och sköldkörtel. 

Som om inte detta vore nog är bipollen också en källa rik på mängder med enzymer och koenzymer. Detta hjälper kroppen med matsmältning och läkning. Du får också i dig rikt med protein vilket innebär att detta tillskott hjälper till med muskeltillväxten liksom återhämtning efter träningspasset. Det sägs också att pollenet förbättrar både minne och koncentrationsförmåga samt stimulerar syreupptagningen. 

 

Tänk på vid intag

I och med att detta kosttillskott är så pass fullmatat med nyttigheter kan det komma som en chock för kroppen att få i sig så mycket näring på en och samma gång. Därför är det viktigt att tänka på doseringen och sedan vara beredd på eventuella effekter på grund av intaget. 

En del kan känna av en viss laxerande verkan och irritation i magen och tarmarna i samband med att de får i sig bipollen. Detta sker alltså på grund av att pollenet innehåller så väldigt mycket näring. Är du väldigt allergisk mot bistick så kan detta tillskott leda till en anafylaktisk chock. Med andra ord är detta ett livsmedel med oerhörd styrka och bör intas med en mindre dos från början för att du ska kunna se hur just din kropp reagerar på pollenet. 

Det brukar rekommenderas en daglig dos på cirka 30 gram för vuxna personer. För barn rekommenderas däremot 12 gram om de är mellan 3 och 6 år och 16 gram om de är mellan 6 och 12 år. Men som sagt - var försiktig med detta tillskott. I början kan det också innebära huvudvärk och illamående. 

 

Så äter du tillskottet

Om du vill så kan du äta bipollen precis som det är. Men du som är pollenallergiker ska så klart undvika detta livsmedel helt och hållet! Annars kan du passa på att blanda i pollenet i en smoothie eller i din yoghurt, gröt eller müsli. Det går också bra att blanda i en sallad eller toppa glassen till efterrätt. Detta är verkligen ett kosttillskott som är sprängfyllt med näring och innehåller mer eller mindre alla de ämnen som din kropp behöver för att skapa balans och god hälsa.

 

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se