Facebook Pixel

Bitter aprikoskärnor, en traditionell sjukdomsbekämpare

Aprikoskärnans inre påminner väldigt mycket om dess släkte, som är mandeln. Precis som mandeln så finns det aprikoskärnor som både är bittra eller söta. De bittra aprikoskärnorna påminner till smaken om en blandning mellan sötmandel och bittermandel. De är precis som många andra fröer och nötter väldigt näringsrika.

 

Bitter aprikoser inom den kinesiska medicinen

Inom den Kinesiska traditionella medicinen så används bitter aprikoser till att bekämpa sjukdom, förbättra matsmältningen, sänka ett för högt blodtryck, minska ledsmärta från artros och stimulera andningen.

 

Vad innehåller bitter aprikos

Bitter aprikoskärnor innehåller den cyanogena glykosiden amygdalin, som påstås hjälpa till att förhindra svulster. Halten av amygdalin varierar i bitter aprikoskärnor.

Amygdalin är en kemikalie som i kroppen omvandlas till cyanid, som faktiskt är giftig i för stora mängder, därför bör man bara äta ett begränsat antal kärnor per dag. Hälsofördelar med bitter aprikoskärnor Bitter aprikoskärnor driver ut toxiner ur kroppen, men det krävs att du samtidigt dricker extra vatten för att hjälpa kroppen på traven att eliminera toxinerna som kärnorna driver ut. Biverkningar Vid för högt intag så kan bitter aprikoskärnor ge biverkningar som Illamående, Kräkningar, Yrsel, Hjärtklappning, Dimsyn

 

Varning och försiktighet

Kan vid för stora doser finns risk för allvarliga biverkningar på grund av amygdalin som omvandlas till cyanid i kroppen. Gravida och ammande kvinnor avrådes från att äta bitter aprikoskärnor.

 

Användning och tips

Man bör inte äta för många bitter aprikoskärnor, eftersom att de innehåller amygdalin som omvandlas till cyanid i kroppen, och man ska inte konsumera allt för många vid ett och samma tillfälle. Generellt så brukar man sätta denna gräns vid hur många färska aprikoser man skulle äta om dagen. Så det beror helt klart på personens storlek. Och det finns även en skillnad på styrkan på bitter aprikoskärnor beroende på kärnornas storlek. Tänk därför på att inte äta för många aprikoskärnor. Vi rekommenderar en dos på 2 stycken kärnor per dag.

Vissa äter aprikoskärnor rakt ur påsen, men eftersom de har en stark och bitter smak är det vanligast att äta dem till annan mat, t ex nedrivna i smoothie, müsli eller soppa. Eller varför inte göra din egen marsipan?

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se