Facebook Pixel

Bockhornsklöverfrö som pulver, till mat, och lindrande omslag

Bockhornsklöver är en ettårig ört som har äggformade, tandade småblad med små gulvita blommor i bladvecken. Frukten som räknas till baljväxterna, är böjd som ett bockhorn med lång spets, vilken kan bli 10 centimeter lång. Örten blommar i juni till juli och blir 30-50 centimeter hög. Örten växer vilt från östra medelhavsområdet bort till Kina och odlas idag på många platser i världen.

 

Kort om historien och växten

Bockhornsklöver har en mycket lång historia och det äldsta kända fyndet kommer från mellanöstern och är hela 6000 år gammalt.

Det latinska artnamnet som är foenum-graecum betyder grekiskt hö och har använts inom traditionell medicin för att öka mjölkproduktionen hos ammande kvinnor, förbättra matsmältningen och lindra hudåkommor. Sedan gammalt har den även betraktats som en kärleksört och i de äldsta kinesiska böckerna beskrivs örter som medel mot impotens.

Fröna skördas när de mognat och de kan användas både hela och som pulver. De är mycket proteinrika med en framträdande arom. Bockhornsklöver används som krydda främst i mat från Indien samt mellanöstern. Ett pulver av bockhornsklöver passar mycket bra som ett stärkande te. I Indien använder man även bladen från bockhornsklövern som en grönsak.

 

Bockhornsklöver i mat

Använd gärna pulver från bockhornsklöverfrö i din matlagning. Stek det tillsammans med övriga kryddor innan du sätter till övriga ingredienser som grönsaker, kött och kyckling, detta för att neutralisera den skarpa doften och smaken av bockhornsklöver. Kryddan smakar bra i grytor, soppor, nudel och risrätter och speciellt i mat från Indien och i rätter från mellanöstern.

 

Bockhornklöverns positiva hälsoeffekter

Bockhornsklöver kan i hälsosyfte både ätas, men också som lokalbehandling i form av grötomslag på till exempel hudinfektioner, halsinfektioner och magbesvär. Enligt den traditionella läkekonsten tillskrivas örten många användningsområden.

Här är ett urval på åkommor där bockhornsklöver kan vara till hjälp:

  • Matsmältningen, bockhornsklöver verkar lösande på en hård mage, men sägs även lindra en lös mage, gastrit och aptitlöshet.
  • Kolik och magont, kan mildras med ett varmt grötomslag under 20 minuter på magen
  • Kolesterol, örten sägs sänka det “onda” kolesterolet som vi kallar LDL genom att den motverkar absorption av fettet i tarmen.
  • Hjärtkärlhälsa, bockhornsklövern innehåller kolin som är viktig för vår fettomsättning, genom att det omvandlar fettet till just den fettsyra kroppen för tillfället behöver och detta har en positiv inverkan på hjärtat och blodkärlen.
  • Hudåkommor som eksem och infektioner, ett grötomslag verkar lindrande.
  • Muskelsmärtor, kan också lindras med ett grötomslag med bockhornsklöver.
  • Luftvägsinfektioner, låt bockhornsklöverpulver dra i ett par timmar i kallt vatten och gurgla en ond hals eller använd som ett grötomslag vid hosta och bronkit, som också är en gammal huskur som lindrar.

 

Eventuella biverkningar

Vid stort intag av bockhornsklöver kan man få besvär från magen som diareè, magont och gas. Försök därför att undvika överkonsumtion. Försiktighet vid viss allergi och medicinering Bockhornsklöver räknas till baljväxterna och personer som är allergiska mot baljväxter kan även reagera på bockhornsklöver.

Bockhornsklöver kan öka kroppens blödningsbenägenhet, därför bör man tala med sin läkare innan man börjar med bockhornsklöver under behandling med blodförtunnande medel t.ex. waran. Det kan annars kan bli missvisande resultat på blodprovet.

 

Dosering och användning

Använd kryddan i matlagning, eller som te och låt pulvret dra i varmt vatten till en stärkande dryck. Bockhornsklöverpulver kan också användas som ett grötomslag på en ond mage, värkande hals, smärtande led eller infekterad/irriterad hud.

 

Hur gör jag ett gammaldags grötomslag?

En grötomslag är en gammal och beprövad behandling för en rad olika åkommor. Med ett grötomslag kan man behandla muskelvärk, infektioner på huden, bronkit, kolik, ledvärk, stukningar och andra hälsoproblem.

Blanda tillräckligt med varmt vatten till Bockhornsklöverpulvret för att det ska bli en tjock pasta. Mängden vatten och pulver beror på hur stort område som ska behandlas. Bred ut grötomslaget på en bit tyg av linne, gasväv eller handduk som är tillräckligt stor för det “drabbade” området.

Placera grötomslaget i tyget på huden och vira en handduk runt området för att hålla omslaget på plats.. Med hjälp av värme t.ex. från en varmvattenflaska eller vetevärmare så kan man hålla grötomslaget varmt och göra det mer effektivt.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se