Facebook Pixel

Broccolipulver ger näring, svavel och avgiftande effekter

Broccoli eller sparriskål som den också kallas är en av våra mest näringsrika grönsaker med hög C-vitamin­halt och mängder av mineraler och antioxidanter. Den är en viktig källa till kalcium och vitamin K och är nära besläktad med blomkål. Den har mörkgrön blomställning och mild smak..Broccolin skördas strax innan de små blomknopparna är på väg att slå ut.

Redan för 2000 år sedan odlades broccoli av greker och romare, men inte förrän på 1950-talet blev den populär i USA och sedan här i Europa och Sverige. Broccoli är en härdig kålsort och kan odlas i hela vårt land.


Kort om broccoli

Broccoli är en rik källa av en flavonoid som kallas kaempferol, som man har sett kan minska effekterna av allergiframkallande ämnen i vår kropp. Kaempferol verkar också kunna förklara en del av de antiinflammatoriska fördelarna med broccoli.

Broccoli innehåller också höga halter av C-vitamin, vilket underlättar upptaget av järn i kroppen och är också en naturlig källa till D-vitamin, vitamin K och vitamin A i form av Betakaroten.

Broccoli är väldigt rikt på ämnet Lutein som är en karotenoid som fungerar som en antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Enligt forskning så kan lutein skydda ögat mot gråstarr och kanske även mot sjukdomar som angriper gula fläcken i ögat och sägs även ha cancerförebyggande samt kolesterolsänkande egenskaper.

 

Forskning om broccolipulvrets möjligheter

Broccoli innehåller även stora mängder sulforafan som är en organisk svavelförening, men också en antioxidant som forskning har visat kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Sulforafan är också antimikrobiellt, ett ämne som bygger upp kroppens immunförsvar och skyddar oss mot infektioner från virus och bakterier. Det är tidig forskning från 2015 som bör tas med en nypa salt, men då broccoli bara är en grönsak, skadar det inte att ge kroppen en boost för att ge den en extra chans att ta hand om sig själv. http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/8/12/1184.full

Broccolipulver innehåller även antioxidanter i naturlig form, likt som grönsaker, frukt, oljor och fisk ger det ett bättre skydd än från antioxidanter i tablettform.

En fördel med broccolipulver är att det är väldigt enkelt att få denna extra näring som pulvret ger. Det är lätt att blanda i vatten, smoothie, yoghurt eller shake, man behöver bara blanda broccolipulvret och dricka det, vilket kan vara enklare än att äta så stora mängder broccoli som det torkade pulvret motsvarar. Man kan även blanda broccolipulver i mat för att lyfta smak och färg. Vispa ner i en vinägrett eller soppa, eller strö broccolipulver över en sallad eller smörgås.

 

Broccolins avgiftande effekt på kroppen

Broccoli har en stark och positiv inverkan på kroppens avgiftningssystem och det är framför allt tre glukosinolatorer som heter glukorafanin, gluconasturtiian och glucobrassicin som tillsammans verkar stödja kroppen i avgiftningsprocesser. De hjälper till att både neutralisera och eliminera upplagrade oönskade produkter i kroppen.

 

Broccolipulvrets positiva hälsoeffekter

 • Främjar ögonhälsan
 • Skyddar mag-tarmkanalen, med mycket bra fibrer
 • Skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar
 • Kan lindra hudskador
 • Blodsockerstabiliserande
 • Stöttar kroppens utrensning av främmande ämnen - detox
 • Skyddar mot oxidativ stress
 • Förebygger inflammationer och läker kroniska inflammationer
 • Stärker immunförsvaret
 • Kan lindra fibromyalgi
 •  

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar av Broccolipulver.

 

Dosering och användning

Mixa 1-2 matskedar broccolipulver i din smoothie, eller tillsätt i mat och i bakning där det passar, för att lyfta smak och färg och för att fylla på med Broccolins alla fantastiska egenskaper

Så har du inte möjlighet att konsumera tillräckligt med broccoli i kosten, så är vårt ekologiska broccolipulver från Spireco en mycket bra källa till denna otroligt näringsrika grönsak, och det erbjuder många av Broccolins alla hälsofördelar, fast i en mer koncentrerad form.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se