Facebook Pixel

Ekologiskt kokosfett – morgondagens medicin?

Kokosfett är inte bara det mest hälsosamma fettet, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Laurinsyran i fettet är huvudorsaken till dess hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk där den ingår som en livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna.

Grundorsaken till fetmaepidemin i USA var, att kokosfettet framförallt industriellt ersattes av raffinerad soja- och majsolja, vilka inkräktar på insulinproduktionen och hämmar sköldkörtelns förmåga att producera de hormoner vi behöver för att bränna fett. Ämnesomsättningen blir långsammare så att fettet lagras i stället för att förbrännas.

Kokosfettet hjälper dig att i många fall gå ner i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett kan göra. En lagom dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och när du blir van den energinivå som kokosoljan skapar, kommer du att äta mindre födoämnen som innehåller socker och stärkelse. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen.

Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Det börjar oxidera först över 198 grader. Använd gärna kokosfetttet till stekning av kött och fisk, till salladsdressing, tillsätt 1 matsked när du kokar ris, varför inte i morgongröten och vid mixning av näringsdrinkar.

Fettet är även utmärkt att använda utvärtes, dess små molekyler gör att den lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet bra, även vid eksem, psoreasis och åldersfläckar.

Ett tecken på åldrande är när bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden, lipofuscin, resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar använd kokosfett både in och utvärtes. Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning. Värm oljan i vattenbad vid hårinpackning.

Källa: NaturMedicinska Föreningen Huddinge.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se