Facebook Pixel

Gojibär, den effektiva “diamanten” från öst

Gojibär, lycium barbarum, eller bocktörne är en lövfällande buske som har långa och tunna grenar och kan bli två till tre meter hög och lika bred. Denna buske ingår i familjen nattskatteväxter eller solaninsläktet och är släkt med bland annat potatis, tomater och aubergine. Busken får ljust röda eller orangea bär och odlas vanligen i de norra, centrala och västra delarna av Kina.

Gojibär räknas till den relativt nya kategorin superfoods och har rikligt med nyttiga näringsämnen i sig.


Vad är superfoods?

Superfoods är livsmedel som räknas som extremt nyttiga med ett högt näringsinnehåll i jämförelse med den energi den ger. Ett superfood är fullspäckad med vitaminer, mineraler och oxidanter och sägs minska risken för många olika sjukdomar


Gojibär inom den traditionella kinesiska medicinen

Gojibär har länge använts inom traditionell kinesisk medicin, där man använder både blad, bär och rot. Bladen gör man te av, bären nyttjas i matlagning eller som te och roten används som örtmedicin. I Kina har man i medicinskt syfte använt växten mot diabetes, högt blodtryck, feber och ögonproblem. Den är även känd för att minska trötthet som beror på att vistas på hög höjd. Gojibären har ätits råa, kokta eller torkade och används i örtteer, juicer och mediciner.

Gojibär anses inom den kinesiska örtmedicinen vara en av de bästa örter som finns för att stärka yin, den feminina kraften och blod. Enligt flera tusen år gamla kinesiska skrifter stärker bäret också qi, livsenergin. Bäret anses även ge ett långt liv, det stärker ögonen, ben och muskler samt njurar, lever och blod.


Vad innehåller gojibär?

Gojibäret innehåller en stor mängd antioxidanter, många mineraler, som järn, kalcium, zink och selen, otaliga spårämnen och massor med aminosyror, varav sju essentiella. Proteininnehållet är högt med cirka 10 till 14 procent. Goji innehåller också det ögonbefrämjande ämnet zeaxanthin och väldigt höga halter av betakaroten, C-vitamin, E-vitamin. Bäret innehåller också betasistosterol som sägs sänka kolesterol, solaventivon som är kraftigt antibakteriellt och polysackarider som anses ta död på virus och bakterier.

Bärets blå-röda färg är naturliga antioxidanter som kan skydda kroppens celler mot oxidativ stress och skada. Gojibäret innehåller även en stärkelse i form av en polysackarid som anses gynna immunförsvaret och minska trötthet vid vistelse på hög höjd. Bäret innehåller A.vitamin som också gynnar immunförsvaret, förbättrar läkningen av hudskador och bidrar till ett bra mörkerseende.


Odla dina egna gojibär

Gojibäret anses vara härdigt upp till zon 4 och är en tålig buske som trivs både i sol och halvskugga. Växten är inte så noga med vilken jord den växer i och kan odlas både i kruka och på friland, men lutar sig gärna mot ett stöd, som staket eller spaljè.

 

Hälsofördelar med gojibär

  • Gojibäret stärker immunförsvaret.
  • Förhindrar ett tidigt åldrande.
  • Ökar ämnesomsättningen.
  • Sänker blodsockret.
  • Sänker blodtrycket.


Biverkningar

Det verkar inte finnas några kända biverkningar vid normalt användande av gojibär.


Bra att veta

  • Det finns belägg för att pollenallergiker bör vara försiktig med gojibär.
  • Gojibär i större mängder kan orsaka en solkänslig hud utslag vid solexponering.
  • Bären är rika på oxalat, ett ämne vilket de med njursjukdom bör vara försiktig med.


Användning och tips

Rekommenderad mängd gojibär av hög kvalitet är cirka 15 till 30 gram per dag, vilket kan varieras efter person.

Ät dem som de är, som snacks eller använd bären som ingrediens i matlagning. Det är vanligt att äta gojibär till frukost tillsammans med flingor eller strö dem över fil eller yoghurt. Man kan mixa gojibäret i en smoothie eller äta de som mellanmål. 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se