Facebook Pixel

Grönkål och grönkålspulver, en krusig källa till näring

Grönkål, brassica oleracea, bladkål eller kruskål som den också kallas är en variant av arten kål som har krusiga gröna, blågröna eller lila blad. Grönkålen är mycket härdig och kan stå ute i snö och kyla och skördas allt efter behov, men tenderar att bli mildare i smaken efter att blivit utsatt för frost.

Grönkålen var fram till medeltiden en av de vanligaste grönsakerna i Europa.men tappade med tiden sin popularitet. Under andra världskriget fick dock grönkålen ett stort uppsving då den är lätt att odla och har ett stort innehåll av viktiga näringsämnen som man under den tiden kanske gick miste om på grund av brist på mat och ransoneringar.

 

Grönkålens nyttigheter

Grönkål är en stor källa till karotener, lutein och zeaxantin. Precis som med broccoli och andra korsblommiga grönsaker så innehåller grönkål mängder av glukosinolater som bidrar till bildandet av sulforafan vilket i forskning har visat sig att på många olika sätt påverkar vår hälsa positivt.

 

Grönkålen i maträtter runt om i världen

Traditionellt så har grönkål använts till att göra långkål av, en maträtt som serveras på julborden i södra Sverige för att ätas till julskinkan. Även i norra Tyskland är grönkålen populär som långkål och i de brittiska länderna är den en ofta använd grönsak.

I Nederländerna äter man gärna grönkål i en maträtt som heter Boerenkoolstamppot som är en blandning av grönkål och potatismos som serveras med bacon eller rökt korv. I Montenegro serverar man den gärna med rökt fårkött och potatis.

I Italien är den en ingrediens i den toskanska soppan Ribollita och i Portugal används grönkålen i en traditionell soppa som heter Caldo Verde. Även i stora delar av Asien, Sydamerika och i USA är grönkålen en populär grönsak i matlagningen.

 

Grönkål och grönkålspulver för hälsan

  • Grönkål sägs kunna motverkargråstarr och sjukdomar i gula fläcken av ämnen som heter lutin och zeaxantin som det finns mycket av i kålen. Både lutein och zeaxantin finns naturligt i ögats gula fläck och forskning visar på att dessa båda ämnen skyddar ögats näthinna genom att absorbera skadligt, blått ljus. Lutein fungerar dessutom som en antioxidant som skyddar våra celler mot fria radikaler
  • Grönkål stärker benstommen då den innehåller stora mängder kalcium, vilket gärna bör tas i kombination med vitamin D3 eller livsmedel med stora mängder D-vitamin för att få maximal effekt.
  • Grönkål innehåller stora mängder glukosinolater, som hjälper till att rena levern och fungerar som en Detox. Det finns cirka 130 naturligt kända glukosinolater i grönsaker och de har tillskrivits många olika hälsobefrämjande egenskaper i senare forskning.
  • Grönkål innehåller många olika flavonider, vilka är antioxidanter som bland annat fungerar antiinflammatoriskt.
  • Grönkål innehåller folat, ett vattenlösligt vitamin som är mycket viktigt och som behövs för bland annat celldelning och tillverkning av röda blodkroppar. Folat är extra viktigt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida, folat främjar blodbildningen och en normal fosterutveckling. Brist på folat under graviditeten kan leda till fosterskador och för att folat ska ha någon effekt på fosterutvecklingen så är det viktigt att nivåerna är normala redan innan befruktningen.
     

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar i grönkålspulver

Dosering och användning

Blanda gärna ner i smoothies, juicer, vatten, soppor, dipper, strö över sallader eller blanda i salladsdressingar för att ge smak, färg och extra med näringsämnen från en av världens nyttigaste grönsak.

Rekommenderad dos per dag är 1 matsked, vilket motsvarar 5 gram

Använd vårt ekologiska grönkålspulver från Spireco året runt.

 

https://www.mabra.com/ny-svensk-studie-gronkal-minskar-risken-for-hjartinfarkter/

https://www.forskning.se/2017/07/05/fargamne-i-gronsaker-kan-dampa-inflammation/

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se