Facebook Pixel

Hälsan i triphala och triphalapulver

Triphala och triphalapulver har använts sedan urminnes tider inom den traditionella indiska läkekonsten Ayurveda. Men vad är det är som gör triphala så betydelsefull för hälsan och när kan den användas?

Triphalas funktion för hälsan

Triphala är en av den äldsta och mest kända ayurvediska naturprodukten. Dess huvudsakliga funktion är att stärka och balansera matsmältningen som spelar en betydelsefull roll inom ayurveda för immunförsvaret samt kroppens celler och vävnader. Triphala stödjer därmed även de tre naturkrafterna, vata, pitta och kapha, i mag- och tarmsystemet.

De kraftfulla antioxidanterna i triphala bidrar med många fantastiska fördelar för kroppen och sinnet, t.ex. anges viktminskning, förbättrad tarmtömning och sömn som effekt av triphala. Vid matsmältningsstörningar, som kan uppstå i samband med gasbildning, förstoppning i tarm eller trög tarm, är triphala hjälpande då den underlättar tarmens naturliga rörelse. Om triphala tas regelbundet avlägsnar den dessutom de toxiner som bildas till följd av oregelbunden tarm.

Triphala, som betyder tre frukter, består av en örtsammansättning av amalaki, haritaki och bibhitaki. De tre frukterna är också omtalade för sina individuella egenskaper.

Amalaki, emblica officinalis
Amalaki är en frukt med syrlig smak som är mycket rik på C-vitamin. Den krusbärsliknande frukten balanserar pitta och är känd för sin energigivande egenskap. Amalaki stärker levern och hjärtats funktion och är även bra för hårväxt och ögon. Fungerar cellskyddande och ger näring till tarmen så att matsmältningen kan fungera bättre.

Haritaki, terminalia chebula
Haritaki är en liten frukt med mycket sträv smak som balanserar vata. Den är en av det mest använda kosttillskottet inom traditionell ayurvedisk medicin. Vid förstoppning hjälper den till att få igång tarmen samtidigt som den är bra vid diarré. Lugnar även nervsystemet och stärker lungorna.

Bibhitaki, terminalia belerica
Bibhitaki är en baljväxt som traditionellt har använts för att behandla högt blodtryck och inflammationer. Bibhitaki balanserar kapha, är stärkande för urinvägar och hjälpsam vid dålig aptit. Vid slaggprodukter på tarmslemhinnan fungerar bibhitaki renande.

Användning av triphala

1 tsk dagligen tillsammans med varmt eller ljummet vatten vid sänggåendet. Använd under minst 1 månad för att ta upp näring optimalt till kroppens vävnader.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se