Facebook Pixel

Hampaprotein -Kanske naturens bästa proteinkälla

Hampa är det förmodligen många som känner igen ty det här är en ört som har använts av människan i århundraden. Det är också denna växt som utnyttjas för att framställa det som kallas för hampaprotein i dag. Och även om en del säkerligen associerar nässelarten med förbjudna preparat så finns det alltså också hälsosamma produkter som kommer från den tack vare dess goda egenskaper. 


Från frö till livsmedel

Det latinska namnet på hampa är kanske som bekant Cannabis Sativa vilket skulle kunna översättas till ”användbar hampa”. Och det är inte för inte som den kallas så med tanke på hur mycket denna ettåriga ört faktiskt kan utnyttjas till. 

Hampa är en tålig nässelart som sägs ha sitt ursprung i centrala Asien och det påstås ha växt kring bergskedjan Himalayas sluttningar. I flera hundra år har människan nyttjat dess goda egenskaper och detta är faktiskt en av de första fiberplantorna man odlade för både livsmedel och medicinalt bruk. 

I och med att örten växer snabbt och är tålig sägs detta vara en av de mest användbara växterna som finns i världen när det kommer till just hälsofrämjande produkter. Och därmed kan det sägas att hampaprotein verkligen är ett naturligt tillskott. Det här pulvret är väldigt näringsrikt och fullt med nyttiga fettsyror, protein, vitaminer och mineraler. Proteinpulver gjort på hampa framställs av frön genom en skonsam och kall process – vanligen utan några som helst bekämpningsmedel. 

Förutom att använda hampa för livsmedel och medicin har man även tagit vara på växten genom att tillverka exempelvis papper, textilier, byggmaterial och rep med mera. Hampfröna tillhör verkligen kategorin med ”supermat”. 


Fullvärdig proteinkälla

Någonting som är anmärkningsvärt med just hampaprotein är att det bygger på egenskaper som kan liknas vid de fullvärdiga animaliska proteinet. Med andra ord betyder detta att intag av detta pulver gör att du får i dig samtliga av de åtta livsnödvändiga, alltså de essentiella, aminosyrorna som kroppen behöver. Likaså kan din kropp tillgodogöra sig de övriga tolv aminosyrorna som är så kallade icke essentiella. 

Aminosyror är som sagt extremt viktiga för att vi ska kunna leva och därmed kan de liknas vid små men värdefulla byggstenar i kroppen. De hjälper bland annat till med matsmältning och är nödvändiga för att vårt immunförsvar ska fungera liksom för vår muskeluppbyggnad. Så oavsett om du vill utesluta kött ur din kost eller om du tränar och vill få lite extra protein – satsa på hampaprotein om du vill ha ett naturligt alternativ. 


Organiskt och skonsamt mot magen

De som har olika typer av problem med magen kan ge denna typ av protein ett försök då det är fritt från både gluten och laktos – två saker som ligger bakom en hel del besvär för många människor i dag. En annan positiv egenskap med detta naturliga proteinpulver är att det är väldigt lättsmält varpå vissa som provar produkten också känner att deras matsmältning förbättras i allmänhet. 

Majoriteten av den hampa som odlas är organisk och besprutas således inte med några bekämpningsmedel. Dessutom framställer man proteinpulvret på ett naturligt sätt genom att pressa fröna kallt. I och med detta undviker man att addera onödiga kemikalier. 

Färdigt hampaprotein, är som tidigare nämndes, fullproppat med nyttigheter som din kropp kommer att älska. Här får du i dig mängder med vitaminer – däribland E-vitamin – liksom mineraler – däribland kalcium, magnesium, fosfor och kalium. Pulvret har även en så kallad optimal balans mellan de två fettsyrorna omega 3 och omega 6. En del säger sig känna hur hampa förbättrar problem med torr hud och torrt hår. 

Under de senaste åren börjar denna typ av proteinpulver bli allt mer populär på marknaden bland personer som lever ett aktivt liv och som vill ta extra hand om sin kropp. Detta blir ett naturligt alternativ mot exempelvis vassle, soja och äggprotein. 


Kort och gott om hampa

Det kan sägas att hampaprotein blir ett allt mer trendigt val trots att denna fantastiska växt funnits i människans liv under så många år. Nedan följer lite spännande kuriosa om just hampa. 

  • Det är lätt att tro att proteinpulver som utvinns från hampa är samma sak som marijuana. Dock är fallet inte så – de kommer nämligen från samma växtart men däremot inte samma variant då det finns två olika sorters cannabis.
  • Denna typ av protein har den unika egenskapen att det innehåller omega 3. 
  • Vad man vet så finns det inga allergier kopplade till hampa och därmed slipper du orosmoln så som exempelvis svullen mage eller tarmförgiftning. 

 

Proteinpulver i kosten

Vad gäller smaken på hampaprotein kan den påminna om en nöt och något sträv. Det är väldigt enkelt att använda sig av detta protein. Du kan exempelvis göra det så lätt som att du blandar ditt pulver med antingen vatten, juice eller mjölk – ungefär som du gör med övriga proteinpulver på marknaden. Vill du däremot att det ska smaka lite bättre kan du mixa pulvret med bär eller frukt i en smoothie eller också kan du blanda det i yoghurten eller filen. Andra strör det över sin gröt till frukost.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se