Facebook Pixel

Hericium, svampen för nerver av stål

Hericium, koralltaggsvamp eller lejonman är en klotliknande svamp som växer i Asien på multnande lövträd och påminner till utseendet om en korall eller lejonman. I Kina och Japan har svampen under lång tid använts inom traditionell medicin på grund av dess medicinska egenskaper. Svampen har ett väldigt speciellt utseende och ses också som en delikatess för finsmakare.

Hericium är ett släkte av ätbara svampar i familjen hericiaceae. Svampen liknar en massa vita ömtåliga istappar, eller som en lejonman. Fruktkropparna har korta stjälkar som är fästa vid värdträdet där taggarna hänger ned anordnade i rader eller kluster då svampen är mogen.

Traditionell användning

Svampen har länge använts inom traditionell kinesisk medicin till att förbättra minnet med och som ett stöd för nervsystemet. Den har också använts som ett medel mot depression och ångest. Enligt legenden så kommer den som regelbundet äter den kinesiska vita gelèsvampen att utveckla nerver av stål och deras minne förblir nästan perfekt.

Hericium i mat

Hericiumsvampen är en gourmetsvamp och är mycket näringsrik med ett proteininnehåll på tjugo procent. Man beskriver smaken på svampen likt hummer eller räkor. Tydligen så ska det vara en delikatess att karamellisera svampen i olivolja och deglasera den med sakèvin innan man rör ner smör. Svampen kan vara lite bitter i smaken om man inte tillagar den tillräckligt, den ska helst vara lite krispig och det tar ett tag innan man lärt upp sig i tekniken att tillaga den perfekt.

Vad innehåller Hericium

Hericiums mer värdefulla medicinska egenskaper är att den innehåller två unika substanser, vilka heter Erinaciner och Hericenoner. Dessa två föreningar kan passera blod-hjärnbarriären och sägs kunna stimulera produktionen av nervtillväxtfaktorn NGF. NGF tycks förbättra neurala funktioner och reparera skadad nervvävnad. Vissa ämnen i svampen fungerar också som antioxidanter, ett stöd för magtarmkanalen, ger förbättrad sömn och minskar stress.

Svampen innehåller också ämnen som palmitinsyra, treitol och D-arabinitol och en del mineraler som kalium, fosfor, natrium, zink, järn och selen. Den innehåller även polysackarider, polypeptider, totalt nitton aminosyror och germanium.

Hericiums effekt

På grund av svampens bland annat lugnande effekter så verkar den effektivt kunna lindra olika magbesvär. Dess höga näringsvärde stärker kroppen och kan förhindra uppkomsten av olika sjukdomar och verkar kunna ha effekt på inflammationer i det perifera nervsystemet.

Den ökande produktionen av NGF hericium verkar ge, tycks kunna förbättra hjärnans funktion, bromsa åldrandet och eventuellt hämma uppkomsten av demens. Man har även sett att de som lider av MS kan förbättras genom att NGF har en “läkande” effekt på nervtrådarna som blir angripna vid multipel skleros.

Det finns studier som visar på att tillförsel av NGF får nervceller i hjärnan att växa hos människor med alzheimers, en sjukdom som det blir en tidig nedbrytning av de kolinerga nervcellerna vid. För att fungera behöver denna typ av celler den specifika nervtillväxtfaktorn, NGF. Nedbrytningen av de kolinerga nervcellerna sker i takt med att NGF-tillförseln sinar och sjukdomen långsamt fortskrider.

De ökade nivåerna av NGF verkar också kunna minska neuropatisk smärta hos till exempel diabetiker.

Svampen verkar också ha antibakteriella egenskaper vid infektioner orsakade av MRSA, som uppstår av antibiotikaresistenta bakterier. Svampen har även visat sig effektiv som behandling vid Crohns sjukdom.


Vad är NGF?

Nervtillväxtfaktorer eller NGF är små proteiner som är viktiga för nervtillväxten, samt för bibehållandet och överlevnaden för nervcellerna i det perifera och det sympatiska nervsystemet samt i vissa nervceller i hjärnan. NGF har också betydelse som signalämne, vilket kan beskrivas som en kemisk budbärare, i nervsystemet och i det neuroendokrina immunsystemet..

Man ser låga värden NGF vid bland annat parkinsons sjukdom, alzheimers och vid psykoser


Hälsofördelar av hericium

  • Förbättrar för höga kolesterolvärden.
  • Förbättrar kognitiva förmågor.
  • Sägs förbättra sömnen.
  • Verkar inflammationshämmande.
  • Har en läkande effekt på magsår och dämpande effekt på symtom av magsår.
  • Ett stöd vid läkandet av hemorrojder.
  • Minskar biverkningar av kemoterapi.
  • Ökar immunförsvaret.
  • Sägs minska depression och ångest.
  • Ökar koncentrationsförmågan.

Det finns forskare som tror att man i framtiden kan få bra behandlingsresultat av hericium vid alzheimers sjukdom, parkinsons sjukdom och multipel skleros, då man vid studier på möss har sett att den minskar amyolidplack i hjärnan.

 

Biverkningar

Det verkar för närvarande inte finnas några biverkningar rapporterade av hericium. Bör ej användas av gravida och ammande kvinnor.
 

Dosering och användning

En till två matskedar av pulvret kan blandas i valfri dryck eller i yoghurt.

 

http://www.mushroomexpert.com/references.html 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se