Facebook Pixel

Incabär, ett nyttigt alternativ till sötsaker

Incabäret, kapkrusbär eller physalis är ett gyllene och syrligt bär som växer i tropiska delar av världen och odlades redan av incaindianerna för sina näringsegenskaper och för olika ändamål inom traditionell folkmedicin.

Växten tillhör familjen potatisväxter och betraktas som en örtväxt som växer sig cirka en meter högt med crèmefärgade blommor som sedan blir till små bär som liknar en liten orange tomat. Bären växer i en form av pappersliknande skal som ser ut lite som kinesiska lyktor. Lämnar man frukten inuti denna lilla lykta när man köper den så kan den hålla sig färsk i rumstemperatur upp till en månad. Växten blommar under augusti och september.

De syrliga incabären är ungefär lika stora som små körsbärstomater och smakar sött och syrligt med en doft som inte är alltför olik doften av torkad aprikos. Incabäret har både ett segt fruktkött och krispiga frön, som ger bären en struktur som man kan likna vid torkade fikon. Incabärens unika söta och lite syrliga smak är svåra att glömma om man en gång har provat dem.


Incabäret som mat

Incabäret som ligger kvar i sin lilla “lykta” kan vara vackra som dekorering på både mat och desserter. De finns idag att köpa färska i de flesta livsmedelsaffärer men kan också torkade. Bäret som är lika stor som en liten körsbärstomat är perfekt att äta som mellanmål.

Bäret har en syrlig smak som påminner lite om citron men är mycket sötare. På grund av deras sötma så fungerar bären mycket bra i söta pajer och efterrätter.

I de länder där växten växer fritt, gör man gärna sylt, marmelader, salsa och chutneys av bären. Man kan använda dem i fruktsallad eller strö dem över müslin till frukost, eller använd gärna några incabär i din smoothie.Torkade incabär passar bra i morgongröten, eller istället för russin där man brukar använda dem.


Näringsinnehållet i Incabär

Incabären innehåller massor med näring som vitamin A, vitamin C, folat och kalium. Utöver dessa så innehåller de även karetonoider som bidrar till den vackra orangea färgen. Bäret innehåller också B-vitaminer, antioxidanter, fosfor, fibrer, pektin, flavonider och proteiner.

  • A-vitamin är mycket viktigt för vår syn,hud, slemhinnor och tillväxt, ett tidigt tecken på att man kan ha en brist är att man ser sämre i mörker, vilket också kallas för nattblindhet.
  • C-vitamin har många uppgifter i kroppen där det deltar vid bildningen av kollagen i bindväv som stärker blodkärl, hud, tänder och benstomme. C-vitamin behövs också för att vi ska kunna ta upp järn ur maten och är också en viktig del i cellernas försvar mot fria radikaler. Det skyddar även fettlösliga vitaminer och andra fetter i kroppen mot oxidering. En lindrig brist kan visa sig som trötthet och retlighet, blödande tandkött och försämrad sårläkning.
  • Folat behövs för att kroppen ska kunna bilda protein och blodkroppar men är också viktigt för att celldelningen ska fungera optimalt.
  • Kalium har en viktig roll inom syrabasbalansen och även för att muskler och njurar ska fungera normalt. Vid brist på kalium får man symtom som trötthet, muskelsvaghet och sämre aptit.


Varning och försiktighet

Eftersom växten, liksom potatis, tillhör släktet solanin, så bör man inte äta den om man har någon allergi eller känslighet mot de andra frukterna i familjen, som potatis, chili, paprika, tomat och aubergine.

Användnings tips

Incabären är jättegoda att äta direkt ur påsen som snacks, ha i sallader, desserter, drinkar och i smoothies. De är toppen som ett nyttigt mellanmål och något enkelt och hälsosamt att stilla sötsuget med.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se