Facebook Pixel

Kakaosmör, ett nyttigt fett med ljuvlig doft och len konsistens

Kakao, theobroma cacao är ett träd som växer vilt och odlas i de tropiska delarna av Afrika, Asien, Syd och Nordamerika och tillhör släktet malvaväxter. I släktet Theobroma finns 20 arter men endast sju av dessa används till kakao och chokladframställning. Trädet kan vid gynnsamma förhållanden växa sig tio meter högt men hålls på odlingarna nere i lämplig höjd för att kunna plocka bönorna. Blommorna och frukten växer direkt på stammen och grövre grenar, ett växtsätt som kallas för kauliflori. Själva fröet, eller kakaobönan sitter i fem rader inne i frukten som är ungefär lika stor och har samma form som en amerikansk fotboll.

Kakaobönan är den växt som man framställer choklad av, vanlig ren bitter choklad gör man genom att trycka rostade kakaobönor mellan varma valsar, pulver framställs genom att man trycker fettet ur kakaon och torkar det, söt choklad gör man genom att tillsätta socker och vanilj till ren, eller bitter choklad och vit choklad innehåller kakaosmör, socker och torrmjölksprodukter.

Kakaosmöret är fettet från kakaobönan, ett naturligt gulvitt vegetabiliskt fett som man använder bland annat i tillverkningen av choklad och tryfflar. Kakaosmöret tillverkas genom att kakaomassan pressas så att fettet avskiljs från kakaomassan. Kakaosmöret ger chokladen den rätta konsistensen och rätt smältpunkt, så att den tål rumstemperatur, men smälter i munnen. Kakaosmöret ger chokladen en brytbar konsistens och lång hållbarhet.

Kakaosmör är en mycket viktig ingrediens i nästan alla sorters choklad, både i vit, mjölk och mörk choklad. Läkemedelsföretag använder kakaosmör till vissa av deras produkter, som suppositorier och skönhetsindustrin använder det gärna i olika krämer och salvor.

Fördelar med kakaosmör

Kakaosmör är en av de mer stabila fetter man känner till, som i kombination med antioxidanter förhindrar att smöret härsknar eller oxiderar vid uppvärmning. Kakaosmör sägs kunna lagras upp till fem år.

Smörets lena konsistens, härliga doft och uppmjukande egenskaper har gjort det populärt som ingrediens i hudprodukter som tvål och krämer.

På grund av kakaosmörets fuktgivande egenskaper så rekommenderas det att smörjas på narig, kliande och torr hud eller läppar. Smöret har också rykte om sig att minska hudbristningar hos gravida kvinnor. Det sägs även att man effektivt kan behandla munsår med detta härliga smör.

Flavoniderna som finns i kakao sägs öka blodflöde och förbättra kärlhälsan, något som också har en positiv effekt på huden. Smöret innehåller också E-vitamin som har en läkande effekt på hudsprickor, eksem, torr hud och ärrvävnad.

Dosering och användning

Vårt kakaosmör är ett rent fett och kan ätas som det är. Doften är ljuvlig och kan smörjas direkt på huden, smöret sugs snabbt in i huden och kladdar inte. Kakaosmör kan vara grunden till dina egna praliner, tryfflar och hudoljor.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se