Facebook Pixel

Kokossocker ekologiskt från kokospalmens nektar

I dag är det många som är överens om att kokos är en råvara som ingår i gruppen med så kallad ”supermat” – däribland kokossocker. Även om man kan tro att detta är ett socker som kommer att smaka kokos så är fallet inte så. Detta är nämligen ett socker som påminner om kola i smaken! För att framställa produkten använder man sig av nektar från just kokosnötspalmen. 


Från blommor till socker

Det här med att framställa socker från kokosblommans nektar är knappast något modernt påhitt. I Sydostasien har man utnyttjat kokosnötspalmens söta egenskaper sedan en herrans massa år tillbaka i tiden. Faktum är att man har insett hur många användningsområden kokospalmen faktiskt erbjuder ty det är ju som bekant inte bara socker man framställer. 

De flesta förknippar förmodligen detta palmträd med exotiskt klimat, turkosa hav och vita sandstränder. Det är inte heller så konstigt eftersom detta träd inte tål kyla. Kanske är det också därför vi som bor längre norrut först nu har börjat upptäcka alla de hälsofrämjande effekter som kokos har på vår kropp. 

Kokossocker framställs alltså genom nektar från kokospalmens blommor. Den är både söt och rik på nyttiga näringsämnen. Man tappar blommorna på deras sav innan de har hunnit utvecklas och bli kokosnötter. Därefter värmer man sockret långsamt under ett par timmar. Vidare kommer saven att kristalliseras och de här kristallerna kommer att malas till oraffinerat socker. I och med att sockret behandlas på det här sättet kommer alla härliga vitaminer, aminosyror och mineraler att finnas kvar. Man adderar inte heller några fler tillsatser eller kemikalier. 

Efter det att sockret oxiderar blir dess färg åt det bruna hållet och påminner om brunt rörsocker men smakar som sagt likt kola. I och med att sockret inte har någon framträdande kokossmak som man kan tro passar det ypperligt att använda vid både matlagning och bakning. 


Alternativ till strösocker

Eftersom kokossocker är en slags socker så kan man ju fråga sig hur nyttigt det är egentligen. Detta livsmedel innehåller till största delen vanliga kolhydrater. Men då ska det också påpekas att koncentrationen av andra sorters näringsämnen är högre om man jämför med vanligt vitt rörsocker som står på hyllorna i matbutiken. 

Sockret från kokospalmens nektar innehåller exempelvis fyra gånger mer magnesium, dubbelt så mycket järn och tio gånger mer zink än rörsocker. Du får även i dig mineraler, B-vitaminer och antioxidanter i samband med intaget av denna sorts socker vilket hjälper kroppen att skydda cellerna från fria radikalers angrepp. 

En annan fördel med detta socker är att det har ett lågt glykemiskt index. Kokossockrets glykemiska index ligger på 35 och kan jämföras med det vanliga vita sockrets 100 GI. Med andra ord yppar det sig utmärkt att välja detta socker framför det vanliga vita. Och du kan använda det på samma sätt – genom att sätta smak både när du lagar mat och bakar. Men med socker från kokosblommans nektar får du också i dig fiber och protein. 


Flera användningsområden

När du köper hem din första omgång med detta lite nyttigare socker kan du testa på att använda det i olika sammanhang i köket. Vanligtvis kan du byta det vita sockret mot kokosvarianten rakt av i recepten. Nedan följer några tips på hur du kan använda dig av kokossocker: 

  • När du vill söta ditt kaffe eller te. 
  • När du saftar och syltar hemma. 
  • När du bakar – använd som vanligt socker. 
  • När du vill strö något över dina pannkakor eller våfflor. 

Det är med andra ord lätt att använda sig av sockret i köket och när du byter ut vanligt vitt socker mot detta brukar du även kunna följa de redan angivna måtten i recepten. Men givetvis är det en smaksak och du kan prova dig fram för att det ska bli så som du önskar. 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se