Facebook Pixel

Lucuma, guldet från inkariket

Lucuma, pouteria lucuma, även känd som Inkas guld, är en frukt som växer i subtropiska områden främst i Chile, Peru och Ecuador. Frukten växer på två till tre tusen meters höjd på mycket tåliga träd som kan bli 500 år gamla, och kallas också ibland eggfruit.

Eggfruit kallas den på grund av sin struktur som påminner om en hårdkokt äggula med en smak som beskrivs som lönnsirap och sötpotatis eller knäck. Frukten är oval eller rund med grönt skal och ett ljust gult fiberrikt fruktkött.

Frukten användes redan i inkariket och ansågs som en symbol för fertilitet och skapande. Pulvret från lucuma kommer från urkärnade och torkade hela frukter. Strukturen på lucumapulvret liknar finfördelat socker, fast smaken är mer likt brunt socker.

Lucuma historiskt

Frukten lucuma hade redan i det gamla inkariket en stor kulturell betydelse, där man använde frukten både som mat, betalningsmedel och för viktiga spirituella syften. Frukten ansågs vara mycket dyrbar och fick redan under antiken epitetet inkaguld.

Lucuma som livsmedel

Den naturliga råa frukten har en torr konsistens och används ofta i Peru som smaksättare i juice, milkshakes och glass. Frukten har en unik smak och används flitigt i en dessert från Chile som heter “merengue con salsa de lucuma”. Vill du söta men undvika vitt, raffinerat socker och kemiska sötningsmedel som aspartam och sukralos så är lucuma ett mycket bra alternativ till en naturlig sötma.

Lucumas innehåll

Lucuma är fylld med antioxidanter, B-vitaminer, mineraler och fibrer, men även med kolhydrater, trots att frukten har ett väldigt lågt glykemiskt index, vilket resulterar i att den är ett bra sötningsmedel utan att snabbt höja blodsockret

Hälsofördelar

  • Stabiliserar blodsocker
  • Minskar sötsug
  • Minskar aptiten
  • Antiinflammatoriska egenskaper
  • Kan minska hudens åldrande
  • Stärker immunförsvaret
  • Bakteriedödande egenskaper
  • Ger energi och vitalitet

Bra att veta

Det finns inte tillräckligt med information om att använda lucuma under lång tid för att säga att det är säkert. Denna produkt bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil. Överskrid inte den föreslagna användningen.

Tips och användning

På grund av lucumapulvrets söta smak så kan du använda pulvret i alla desserter, kakor, kex och pajer. Det ger bra smak både i salta och söta maträtter. Eller ta en till två teskedar per dag i en smoothie eller annan vätska. Förvaras i ett svalt, mörkt och torrt.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se