Facebook Pixel

Macapulver - Stora guiden om Maca pulver

Under de senaste åren har hälsokostbutikerna fyllts med alla möjliga typer av superfrukter, superbär och pulver som ska få oss att må bättre. Ett bra exempel på ett tillskott som kan kallas för en superföda är macapulver. 

Från rot till bord

Maca är en rotfrukt som är sprängfylld med energi och har sitt ursprung i Anderna i Peru i Sydamerika. Till utseendet kan denna spännande rotfrukt liknas vid en rova och smaken är något speciell vilken påminner någorlunda om pepparrot och palsternacka.

Det som är intressant med roten är att den som sagt växer i bergen Anderna på väldigt hög höjd, cirka 4000 till 4500 meter över havet. Här frodas den under väderförhållanden som minst sagt kan kallas för extrema med vinande vindar, gassande sol och temperaturer som svajar. I och med att denna rotfrukt föredrar att utvecklas i ett klimat som är oerhört utmanande menar många att detta ska vara ”superföda” som passar perfekt för de som bor där det är kallt eller i allmänhet lever en ”extrem livsstil”.  

I Sydamerikanska legender

Det finns flera legender i Sydamerika där det uttalas hur bland annat krigare från Inkafolket åt macaroten innan det var dags att ge sig ut i strid. Anledningen var helt enkelt för att man hävdade att intaget skulle ge krigarna både styrka och kraft inför vad som komma skulle. 

Det sägs också att de fick motstå intag av roten då de hade krigat färdigt för att Inkafolkets kvinnor skulle gå säkra. Detta på grund av att männens sexlust ökade dramatiskt. Huruvida detta är sanning eller ej är det ingen som vet men det kallas fortfarande för ”naturens viagra”. Däremot tillhör roten en del av de baslivsmedel som används i området kring Anderna i dag. I Sverige har du som sagt möjlighet att köpa macapulver numera om du vill ta del av dess ”krafter”. 

Intag och idrott

I dag är det inte helt ovanligt att de personer som håller på med elitidrott väljer att få i sig maca i samband med sin träning. Det har nämligen visat sig att superroten bjuder på en positiv effekt vad gäller uthålligheten. 

Hälsosamt och näringsrikt

Det är inte för inte som macaroten kallas för ”peruansk ginseng”. Dess egenskaper har enligt traditionen använts som en hälsofrämjare inom flera olika områden. Till exempel kan den användas för problem som är stressrelaterade eller hormonella. Även näringsbrist, trötthet och liknande kan motverkas med denna rotfrukt. Det påstås även att rovan är en afrodisiaka vilket betyder att den ökar fertiliteten.

Macapulver är en källa till flera olika viktiga vitaminer, essentiella aminosyror och andra näringsämnen som vi behöver få i oss. Allt välpaketerat i en liten rot. Genom att tillsätta detta pulver till kosten kommer du att få i dig bland annat vitaminerna C, B1, B2, B3 och B6. Likaså innehåller det kalcium, järn och fosfor. 

Maca i köket

Så hur ska du då ta dig an din maca? Det är väldigt enkelt. Du kan nämligen använda det som ett nyttigt tillskott i din smoothie och likaså kan du tillsätta det i din matlagning. Pulvret passar också utmärkt för bakverk och desserter.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se