Facebook Pixel

Maqui, ett vinbär med otroliga mängder antioxidanter

Maqui, aristiotelia chilensis eller chilenska vinbär är en art som hör hemma och växer på en vintergrön buske i Chiles och Argentinas tempererade regnskog, där deras saft har använts till medicinska ändamål under lång tid. Bäret liknar till utseendet vårt svarta vinbär. Maqui är ett träd som blir cirka fem meter högt och har en stam med slät bark, grenarna är tunna och rikliga med blad som har sågtandade kanter.

Maqui blommar i slutet av våren med vita blommor som ger en ätbar frukt som är små, som vinbär och svartlila till färgen med en smak som beskrivs som en blandning mellan björnbär, blåbär, vattenmelon och acai.

Indianerna i området har under många generationer använt maqui som basföda, som en del av ritualer och ceremonier, i medicinskt syfte och sades ge styrka och uthållighet till krigare. Mapucheindianerna är en av de längsta levande kulturerna i världen och de anser att växten är en helig växt som symboliserar välvilja och sympati.

Bäret smakar mycket bra med en söt smak, men förutom smaken så sägs maqui ge stora hälsofördelar.


Vad innehåller maqui

Det lilla bäret är ett av de mest antioxidantrika livsmedel man känner till, med ett rikt innehåll av polyfenoler och anticyaniner som är det lila pigmentet i bäret med stora antioxidantiska egenskaper. Anticyaninet som heter delphinidins finns i ovanligt höga mängder i maqui och visar på kraftigt potenta antiinflammatoriska egenskaper och sägs motverka degenerativa sjukdomar, sjukdom i hjärta och kärl, diabetes och artrit. Bäret är också en stor källa till C-vitamin, kalcium, järn och kalium.

Maqui sägs innehålla de högsta nivåerna av antioxidanter bland alla frukter man känner till, man mäter det i ORAC-poäng och maqui har cirka 27600 poäng på 100 gram, jämfört med en banan som har en poäng på 813.


Vad är ORAC-poäng

ORAC är en förkortning av oxygen radical absorption capacity och är en skala som utvecklats för att mäta hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller.

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar fem portioner frukt och grönt per dag, vilket ungefär motsvarar 2500 ORAC-poäng.

Det finns olika metoder att mäta detta på men ingen är riktigt bra, men ORAC har visat sig vara den mest använda och tillförlitliga. Man får genom ORAC en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller


Hälsofördelar med Maquipulver

  • Gynnar en god hjärt och kärlhälsa
  • Förbättrar blodsockernivåer vid diabetes
  • Har en antiviral effekt
  • Läker munsår
  • Ger ökad energi och uthållighet
  • Minskar trötthet
  • Kan ge viktminskning


Tips och användning

Bären i vårt maquipulver väljs ut och plockas för hand. För att bevara viktiga näringsämnen sker en snabb frysning där bären sedan torkas i ett högt vakuum. De torkade bären mals sedan till ett fint pulver som naturligt behåller viktiga mineraler, vitaminer, proteiner och fibrer.

Tillsätt 1-2 tsk/dag i valfri vätska, som i din dagliga smoothie, i juicen eller bara i ett glas vatten. Det går även bra att strö pulvret över yoghurten eller morgonfilen. 
 

Oracpoäng på livsmedel:
https://www.superfoodly.com/orac-values/

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se