Facebook Pixel

MSM i fokus (guide)

MSM, eller Metyl Sulfonyl Metan är ett organiskt svavel som naturligt återfinns i grönsaker och växter, det är lika vanligt som vatten och det finns i varje cell i vår kropp.

Så uppstår MSM i naturen

Svavel bildas av mikroorganismer och plankton i världshaven till en förening som kallas DMS = DiMetylSulfid. DMS stiger som gas upp i atmosfären där det samverkar med Ozonet och det ultravioletta ljuset som då ombildas till något som kallas DMSO, det är detta som är MSM. Det samlas sedan i molnen och kommer ned igen med nederbörd som regn och snö.

Djuren äter växterna som MSM samlats i, och på så sätt får även vi människor i oss detta viktiga svavel då både grönsaker, kött, mejeriprodukter och ägg innehåller svavel, men inte i tillräckliga mängder för att komma upp i de terapeutiska doser och egenskaper som behövs för att svavlet ska kunna fungera som det avgiftande och återuppbyggande viktiga ämne som det är.

En grundläggande byggsten

Praktiskt taget alla celler hos människor och djur innehåller organiskt svavel och cirka hälften av svavlet som finns i kroppen återfinner man i muskler, hud och skelett. Precis som andra mineraler och vitaminer utsöndras det och behöver fyllas på, då det numera finns mindre av ämnet i våra djur och grödor.

Det är även värmekänsligt, och en stor del av det naturliga MSM:et förstörs vid tillagningen av maten. MSM-halten i kroppen avtar med åldern och förrådet behöver fyllas på. Av alla däggdjur så har människan det minsta lagret av svavel.

Så använder kroppen MSM

MSM fungerar som viktiga byggstenar i våra kroppar, och reparerande vid många olika problem och åkommor, det är även en viktig del i proteinet kollagen och keratin, som bygger upp bl.a. brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar.

Genom att varje dag ta MSM som kosttillskott, så fyller man på kroppens förråd av organiskt svavel. Svavel stärker uppbyggnaden av olika aminosyror som är viktiga för att bygga och reparera alla vävnader i kroppen

MSM neutraliserar gifter i kroppen och det är en av orsakerna till att det har effekt på till exempel olika allergier. MSM fungerar som ett naturligt antihistamin, vilket minskar de allergiframkallande reaktionerna..

Vilka positiva effekter har MSM för din hälsa?

Hudbesvär

MSM är ett av de två viktigaste ämnena, det andra är C-vitamin, som finns för kollagenbildningen i huden. Kollagen är det mest förekommande proteinet i kroppen och det är viktigt för uppbyggnaden av bland annat blodkärl, bindväv och hud. En brist på MSM kan visa sig som torr hud, eksem och självsprickor. En kollagenbrist kan även ge tunn och ömtålig hud.

MSM beskrivs som ett mycket bra medel mot Acne, och utan de biverkningar som “vanliga” läkemedel kan ge. MSM kan både drickas eller sprayas direkt på huden för att rensa upp huden.

Även vid ärrbildning i huden har man sett att MSM kan ha god effekt. Genom att smörja in ärrbildningar med MSM löst i salva, så kan dessa minska i storlek. Det är kollagenstrukturen i huden som återgår till en normal struktur och huden blir mer slät och mjuk med MSM, detta fungerar även bra vid brännskador och vid hudsjukdomar som Sklerodermi och Psoriasis.

Hår och naglar

Genom att ge kroppen det biologiska verksamma svavel som MSM är, stödjer man proteinet Keratin som ett friskt hår och starka naglar är beroende av. Många som tar MSM som tillskott vittnar om ökad hårtillväxt och bättre hårkvalitet. Detta gäller även naglarna som får en positiv påverkan av MSM och verkar bli både tjockare och starkare.

Tandhälsa

Ett friskare och mindre lättblödande tandkött kan uppnås med att borsta tänderna med lite MSM-pulver, doppa bara en fuktig tandborste i pulvret och massera in i tandköttet, det smälter in i tandköttet och tillför användbart svavel, och inom några dagar känns tandköttet friskare. Likaså, om dina tandhalsar är känsliga mot kall och varm föda kan MSM lindra besvären.

Reumatiska besvär

MSM har god effekt på många reumatiska besvär. I en Amerikansk studie såg man att hela 80 procent med svullna och värkande leder upplevde en lindring av MSM.

Reumatiker med svullna leder kan med fördel smörja sina leder med MSM-salva, oftast kan svullnaderna minska rejält och värken minska betydligt. Människor med Sjögrens syndrom verkar också kunna få igång sin salivproduktion med MSM.

(LIGNISUL MSM (Methylsulfonylmethane) A DOUBLE BLIND STUDY OF ITS USE IN DEGENERATIVE ARTHRITIS(A Preliminary Correspondence). By Ronald M. Lawrence, M.D., Ph.D.Assistant Clinical Professor U.C.L.A. School of Medicine Los Angeles, California 4/10/01)

http://www.greatdanelady.com/articles/msm_research.htm

Artros

Artros är en vanlig diagnos i vårt moderna västerländska samhälle, och man räknar med att cirka 7-800.000 människor i Sverige lider av denna åkomma, det är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i vårt land. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som i sin tur leder till värk och bristande funktion i leden.

MSM verkar med förmågan att stoppa den nedbrytning som sker i ledbrosket vid artros, och det organiska svavlet som MSM innehåller, genom att ge kroppen vad den behöver för att ledbrosket ska förbli friskt, men även läka. MSM ger kroppen det svavel som behövs för att själv producera sitt eget glukosamin. Glukosamin som har blivit ett populärt tillskott vid artros.

Hjärt-kärlhälsa

Ett friskt blodkärl är mjukt, elastiskt och låter blodet fritt strömma igenom och förse kroppens organ och vävnader med syre. Vid många hjärt-kärlsjukdomar har blodkärlet istället blivit stelt, och plack har bildats, vilket är en förhårdnad av fett, bindväv och kalk på kärlväggarna uppkomna av inflammatoriska processer.

MSM har en föryngrande och uppmjukande effekt på kollagen, och då våra blodkärl är uppbyggda av kollagen kan MSM förhindra att det uppstår de små förändringar i blodkärlen som efter tid bildas plack i.

Kärlhälsan förbättras också av MSM på grund av dess effekt på metyleringen, vilket är en kemisk process som kroppen gör för att reparera och avgifta sig. En bra metylering i kroppen bidrar även till att vi får normala homocysteinnivåer som är viktigt för att inte utveckla sjukdomar i hjärta och kärl.

Blodsockerreglering

Svavel är viktigt för kolhydratmetabolismen och glukosanvändningen i kroppen, MSM gör cellerna mer lättgenomträngliga så att sockret lättare hamnar där det ska i muskler och lever så att bukspottskörteln inte behöver producera lika mycket insulin.

Mage och tarm

MSM främjar de naturliga tarmrörelserna, genom att blockera en substans som heter Kolinesteras som fungerar hämmande på rörelserna i tarmen. MSM fungerar både för hårda och lösa magar samt mildrar sura uppstötningar.

Allergier

MSM har en dämpande egenskap på allergier och astma genom att fungera som ett naturligt antihistamin. Svavlet renar kroppen på allergena ämnen genom den avgiftande effekt svavel och metyl har. MSM kan minska pollen, pälsdjurs, kvalster, födoämnes och läkemedels­allergier och överkänslighet.

Candida

Candida är en allt vanligare svampsjukdom som uppstår när våra goda bakterier i magen av olika anledningar slås ut, till exempel av antibiotikabehandling eller en felaktig kost med lite grönsaker och för mycket socker. Candida i tarmen ser till att hålla oönskade bakterier borta och livnär sig på näring som de goda bakterierna producerar.

När de goda bakterierna i tarmen dör så ger sig Candidan ut i kroppen för att leta näring på annat håll. Candida ger sig till känna som vita beläggningar på tungan, i underlivet som klåda och flytningar. Man kan drabbas av onaturlig trötthet och hjärndimma när Candidan ger sig ut i blodet, och ett onormalt godis och sötsug kan uppstå då denna svamp lever på socker.

Förutom att själv försöka “svälta” candida med ett mycket litet sockerintag så har MSM visat sig vara effektivt då MSM höjer PH-värdet i kroppen, vilket leder till att svamparna inte trivs.

Psykisk ohälsa

MSM verkar indirekt för att hjärnan ska få sitt näringsbehov uppfyllt, och kunna producera våra olika signalsubstanser som dopamin, serotonin och acetylkolin, genom att det verkar som en metyldonator, precis som Antidepressiv medicin gör. Resultatet är att vi känner oss piggare och mer harmoniska.

Snarkningar

Genom att blanda MSM i vatten och spruta upp i näsan och i halsen innan sängående, så kan snarkningar minska och till och med förhindras.

Idrottsskador

Man har sett att MSM har en förebyggande effekt på idrottsrelaterade skador, även möjligheten att läka snabbare och mer effektivt med stöd av MSM.

Det är även bra på både stukningar, bristningar och sträckningar. Benhinneinflammation verkar inte lika lätt uppstå om man förebyggande tar MSM.

Träning

Med MSM som kosttillskott kan du träna både längre och hårdare, då musklerna inte lika lätt drabbas av mjölksyra som verkar försurande på muskelaturen och kroppen, ett tillstånd som enkelt kan förklaras som att behovet av energi blir större än tillgången. För att kroppen ska bli av med mjölksyran så ökar hjärtats slagfrekvens och det är i detta läge som idrottare “går in i väggen”. MSM höjer denna så kallade mjölksyratröskel genom att mjuka upp cellen så att den lättare tar upp syre och effektivare gör sig av med slaggprodukter.

MSM har visat sig ha skadeförebyggande egenskaper och man drabbas mer sällan av träningsvärk med MSM som tillskott vid träning. Man har även sett en minskning av oxidativ stress efter hård träning när försökspersonerna fick ta MSM.

Finns det Biverkningar med MSM?

Det finns inga kända biverkningar med MSM, men man kan under den första tiden man tar det uppleva en del obehag, som beror på den avgiftningseffekt svavlet har. Kroppen börjar med svavlets och metylens hjälp göra sig av med upplagrade gifter, och det är när dessa börjar lämna kroppen som man kan må lite konstigt.

Har du mycket gifter lagrade i kroppen så kan en tillfällig förvärring av redan existerande symtom uppstå, som värk och trötthet, eller att gamla skador som du trodde var läkta kan tillfälligt komma tillbaka. Skulle du råka ut för utrensningssymptom så trappa upp doseringen lite långsammare och öka sedan sakta men säkert i dosering när du känner att du klarar av det.

Dosering av MSM-pulver

Doseringen kan variera mycket mellan olika individer, men när du börjar med MSM-pulver så starta med ett kryddmått den första veckan blandat i lite vatten eller juice. Efter en vecka så ökar du dosen till två kryddmått. Fortsätt sedan att öka dosen varje vecka till dess du nått optimal dos, som kan variera mellan en halv till tre teskedar per dag.

Skulle du bli lös i magen så halvera då dosen och försök sedan att öka igen efter några dagar då magen stabiliserat sig, och drick extra vatten för att hjälpa kroppen att bli av med de gifter den renas från.

Man får försöka se det positivt, en läkande process har börjat i kroppen, vilken försöker göra sig av med gifterna snabbare än vad lever och njurar hinner med.

MSM som spray

Man kan själv blanda till sin egen MSM-spray genom att ta en del MSM-pulver och blanda det med sex delar vatten. Sprayen kan användas till att lösa nästäppa och att minska snarkningar.

MSM som salva

Det finns salvor med MSM att köpa, men du kan även själv blanda till en salva genom att blanda en tredjedel MSM-pulver med två tredjedelar salva eller kräm som du annars brukar använda.

MSM har förmågan att tränga in genom hudlagret och nå inflammerade områden så den passar perfekt att smörja inflammerade leder och muskler med. Många med reumatisk smärta och svullnad upplever förbättring av att smörja med en MSM-salva.

Man kan med fördel både smörja och dricka MSM för dessa åkommor, då angriper man problemet från “två håll”, och kan snabbare uppleva lindring. MSM med andra läkemedel MSM har ingen känd påverkan på annan medicinering. Men MSM kan påverka blodets koaguleringsförmåga lite grann, precis som även Omega-3-fettsyror, Vitamin E och Ginko Biloba kan göra. Så äter man något blodförtunnande medel så bör behandlande läkare konsulteras innan start med MSM.

Men det kan vara så att om du samtidigt som du tar MSM även tar andra läkemedel som smärtstillande och antiinflammatoriska medel, kan dessa orsaka att det tar längre tid innan du upplever en förbättring av MSM. Detta beror på att Prostaglandinerna, både de “goda” och de “onda” i kroppen, hämmas av dessa läkemedel. De goda prostaglandinerna som kroppen är beroende av vid en läkning finns då i en för liten mängd, och MSM:s effekt tar längre tid att uppnå.

MSM till djur

MSM kan med fördel även ges till djur. Djuren får samma effekter på sina sjukdomar och åkommor som vi människor med ett tillskott av MSM. Eftersom våra djur lider av samma sjukdomar som oss människor och ofta inte får sin naturliga föda, så lider även de brist på många vitaminer, mineraler och då även svavel.

MSM till häst

Man räknar med att en häst som får beta grönt gräs får i sig cirka 2 gram svavel per dag, får hästen däremot ensilage så får den i sig betydligt mindre, då svavlet förstörs i själva processen från hö till ensilage.

Man har sett att om man ger en häst ett tillskott av MSM så får den en förbättrad cirkulation och syreupptagningsförmåga. Det leder i sin tur till att mjölksyratröskeln förskjuts och hästen orkar mer.

De fördelar man verkligen ser hos hästen med MSM är att den snabbare återhämtar sig efter ett hårt träningspass. Hästen blir smidigare och rörligare och hovens hälsa förbättras. Man ser även att nervösa och oroliga hästar blir lugnare och mindre “spattiga”.

MSM till hund

Man ser också att hundar mår bättre och orkar mer med ett tillskott av MSM. Förslitningsskador, artros och ledinflammationer hos hunden behandlas effektivt, och man märker att hunden blir mindre stel och öm i lederna.

Hundar som tränas aktivt kan behandlas förebyggande med MSM, för att undvika skador och även få en snabbare återhämtning. Man kan även med fördel ge MSM förebyggande till raser som man vet har större problematik med till exempel höftleder och armbågar.

Till djur blandar man MSM-pulver enligt dosering efter storlek direkt i maten eller vattnet. Man kan även smörja sitt djur med en MSM-salva vid hudproblematik.

Vetenskapliga studier om MSM

Det finns inga stora vetenskapliga studier gjorda om MSM, men däremot några små på engelska.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16309928
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17516722

Litteratur om MSM

Det finns en del böcker skrivna om MSM, men tyvärr ingen ännu på Svenska, på Engelska och Tyska finns de att beställa för de som är bekväma med att läsa böcker på dessa språk.

Här är några engelska förslag på böcker som finns att beställa på Bokus. http://www.bokus.com/bok/9781580540261/msm/
http://www.bokus.com/bok/9781539343592/msm-the-missing-link-to-optimal-health/
http://www.bokus.com/bok/9780879838416/the-msm-miracle/

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se