Facebook Pixel

Mullbär Raw & Ekologiskt

Är du på jakt efter ett ”superbär” att sätta tänderna i som är fyllt med nyttigheter ska du smaka på mullbär.  Liksom många andra produkter vi hittar i livsmedelsbutikerna i dag har även detta bär en lång historia bakom sig vad gäller goda egenskaper i hälsans tecken. 

Familjen mullbärsväxter

Släktet med dessa växter uppgår till 12 arter och träden är kanske framför allt mest kända för möjligheten att odla silke. Och faktum är att bären egentligen är frukter! Själva trädet kan bli mellan 5 och 20 meter högt och återfinns runt om i Asien, Europa, Afrika och Amerika. Bären finns i olika färger så som vitt, rosa, rött och svart. 

Detta nyttiga bär har utnyttjats inom traditionell folkmedicin sedan antiken i Kina, Grekland och Turkiet och har till och med blivit omskrivet som ”en gåva från gudarna”. Och än i dag äter vi mullbären för deras goda effekter på hälsan. 

I Asien har växten varit oerhört viktig under många år med anledning av silkesmasken. Denna lilla mask är alltså den som spinner silkestrådar och den lever enbart på en kost som består av mullbärsträdets löv. 

Ett riktigt ”superbär”

I dag finns det flera olika sorters bär som ingår i kategorin med ”superbär”. Några sådana exempel är tranbär, blåbär och björnbär. Och här ingår alltså också mullbär. Anledningen till varför dessa bär har fått ett sådant smeknamn har att göra med deras goda egenskaper för människans välbefinnande. De innehåller mängder med nyttiga näringsämnen som vår kropp behöver för att hålla hälsan på topp. Faktum är att just mullbärsträdet inte bara bjuder på sina frukter utan man utnyttjar även dess rot, bark och blad inom naturmedicinen. 

Fullt med nyttigheter

Som tidigare nämndes innehåller bären från mullbärsträdet mängder med näringsämnen som vår kropp suktar efter. Genom att addera detta livsmedel till din kost hjälper du kroppen att stabilisera blodsockernivån samtidigt som det goda kolesterolet ökar. Bären innehåller också rikligt med C-vitamin och K-vitamin. C-vitamin är bra för immunförsvarets styrka liksom att vitaminet gör det lättare för kroppen att ta upp järn. K-vitamin ökar bentätheten i kroppen. 

Via mullbär ser du också till att du får i dig järn och kalcium tillsammans med betydande näringsämnen så som polyfenoler, flavonoider och protein. Även reservatrol ingår i innehållet och detta är en antiinflammatorisk antioxidant som bland annat är bra för ditt hjärta. Kort och gott får du i dig rejäla mängder med bland annat: 

  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • Järn 
  • Kalcium
  • Protein
  • Antioxidanter

Som snacks eller tillbehör

Om du vill prova på att köpa hem mullbär kan du äta det på lite olika sätt och du väljer givetvis hur du tycker att det blir godast. Eftersom dessa bär har en naturligt god smak och sötma kan de med fördel ätas som vanligt snacks – fast en nyttigare variant som kan ersätta godis. Tänk på att det rekommenderade intaget ligger på mellan 20 och 30 gram per dag vilket kan jämföras med ungefär en handfull. 

Självklart kan du också äta bären som tillbehör genom att blanda det med din müsli eller i yoghurten. Eller varför inte toppa gröten eller ladda din smoothie? Du kan dessutom prova dig fram genom att använda mullbär vid bakning eller matlagning. Detta superbär har onekligen många användningsområden och kanske det viktigaste av allt – det är både gott, nyttigt och hälsosamt!

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se