Facebook Pixel

Näringsjäst, en källa till B12, näringsämnen och som krydda i mat

Näringsjäst, en källa till B12, näringsämnen och som krydda i mat
Näringsjäst är en inaktiv jäst, vilket betyder att den inte jäser. I näringsjästen har man tillsatt bakterier som producerar vitamin B12 och är därför en god källa till just det vitaminet.

Den är odlad specifikt för att användas som kosttillskott. Jästen odlas av socker eller melass och när den jäst färdigt efter cirka sju dagar, tvättas den och “dödas” för att sedan torkas till ett pulver som liknar majsmjöl.

Näringsjästen är som sagt “död” och förökar sig inte i magen som öljäst och bagerijäst kan göra och därmed skapa ohälsa som Candidainfektioner.

Näringsjästen är populär hos veganer och vegetarianer då den är en mycket bra källa till Vitamin B12, protein och andra vitaminer. Näringsjästen är fri från socker, gluten, mjölkprodukter och natriumglutamat, men innehåller naturligt en liten mängd glutaminsyra som fungerar bra som smakbärare och krydda.

Pulvret har en aningen ostig och nötig smak men har även den salta umamismaken från den naturliga glutaminsyran.


Vanliga användningsområden


Förutom som kosttillskott så passar näringsjäst bra som krydda och alternativ till ost i vanlig matlagning till de som av olika anledningar inte vill äta mejeriprodukter, som mjölkproteinallergiker, veganer, vegetarianer och de som äter en paleokost.

Näringsjästen går bra att använda i all matlagning där man önskar jästens smak, men även på gröt, i yoghurt, marinader och som krydda på popcorn eller som ersättning till parmesanost. Eller varför inte äta den på pasta eller som ett “strössel” på grönsaker


Hälsofördelar med näringsjäst


Näringsjäst kan vara fördelaktigt för tarmen, då det kan vara bra att få i sig vissa jästsvampar som konkurrerar med candidasvampen och därmed få bukt med Candidainfektioner.
Innehållet av olika B-vitaminer som B1, B2, B3, B6 och B12 är högt och du kan bara med två teskedar av jästen täcka det rekommenderade dagsbehovet av dessa vitaminer flera gånger om. B-vitaminer har en stor roll för att skydda vårt perifera nervsystem, bilda röda blodkroppar och även signalsubstanser i hjärnan. B-vitaminerna är också mycket viktiga för vår energiomsättning i kroppen vid nedbrytning av kolhydrater och fett.
Näringsjäst innehåller många vitaminer, mineraler och aminosyror förutom B-vitaminer
Boostar ditt immunsystem då näringsjäst innehåller betaglukaner, som är ett sorts fiber som fungerar som en mur mot virus, bakterier, svamp och parasiter.
Betaglukan hjälper även till att hålla kolesterolet på en bra nivå genom att öka HDL och minska LDL, vilket i sin tur är bra för hjärt och kärlhälsan. Näringsjäst fungerar som ett skydd mot fria radikaler då den innehåller glutation som är en viktig antioxidant som verkar minska risken för sjukdom i hjärta och kärl, håravfall och ögonproblem.
Jästen verkar föryngrande då den är berikad med nukleotider som är byggstenarna för vårt DNA och RNA

Biverkningar


Det finns inga kända biverkningar med näringsjäst

Bra att veta


Man bör introducera näringsjäst långsamt under en tid, annars kan den hos känsliga individer ge besvär från magen.

Dosering


Det finns ingen rekommenderad gräns vid dosering. Använd vår näringsjäst från Spireco i eller på all mat där du önskar den ostiga, nötiga och salta smaken.

https://draxe.com/nutritional-yeast/

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se