Facebook Pixel

Vita mullbär, ett superbär som kan hjälpa dig av med sötsug

Vita mullbär, morus alba är en art i familjen mullbärsväxter. Det vita mullbäret växer kring medelhavet i Grekland och Turkiet till centralasien och Kina, bäret är känd som mat till silkesfjärilens larver. Det vita mullbäret växer på träd som kan bli 15 meter höga men även på buskar. Trädet eller busken får vita frukter som vid full mognad blir vita, rosa eller något rödaktiga.

Vita mullbär är ett superbär som man ibland i arabvärlden kallas för öknens bröd tack vare sin näringsrikedom och har mycket mer näringsämnen i sig än andra frukter. Blåbär och björnbär räknas också som ett så kallat superbär. Mullbär är rent tekniskt en frukt, en så kallad skenfrukt. Det finns en del forskningsrapporter som visar på hur nyttigt mullbär är. Det finns antiinflammatoriska ämnen i mullbär, som förbättrar vårt immunförsvar och dessutom verkar mullbär vara bra för hjärtat, och sägs kunna bromsa åldrandets effekter.

Att själv odla vita mullbär

Mullbär hör hemma i subtropiska länder, och har oftast odlats runt medelhavsländerna och i Kina, men har sakta spridit sig norrut, och finns nu i Sverige i de sydligare delarna av landet. Mullbär vill stå djupt i väldränerad och näringsrik jord med ganska högt pH-värde. Växten vill stå varmt och i vindskyddat läge med god tillgång till vatten. Mullbärsträdet blöder lätt, så man bör inte beskära det i onödan, bara helt torra grenar bör tas bort.

Mullbär mot godissug

Mullbär är söta i smaken och påminner om gräddkola, vilket gör dem till ett perfekt substitut för godis och sötsaker, som samtidigt kan hjälpa dig att bli av med ditt sötsug då de innehåller ämnen som har effekt på sötsuget.

Mullbäret innehåller ett ämne som kallas MFE, som har visat sig kunna sänka blodsockret i kroppen genom att bäret ökar upptaget av socker från blodet till musklernas celler. Effekten av detta är ett lägre och stabilare blodsocker, som ger ett mindre sötsug. Med ett stabilt blodsocker så slipper man de snabba svängningarna som resulterar i att du känner sockersug. Osötade torkade mullbär är ett perfekt alternativ till godis samtidigt som de hjälper kroppen till ett jämnare och stabilare blodsocker.

Nyttigt innehåll i vita mullbär

Det vita mullbäret innehåller C-vitamin, K-vitamin, järn, kalcium, antioxidanter, flavonider och proteiner. Mullbär är rika på antioxidanter i form C-vitamin och resveratrol. Resveratrol är en antikoagulant, vilket innebär att det förbättrar blodflödet och minskar risken för att proppar ska bildas. Resveratrol sägs även verka antiinflammatoriskt och virushämmande. Antioxidanternas uppgift är att skydda kroppens celler mot fria radikaler, vilka bildas vid ett flertal naturliga processer i kroppen.Tillkomsten av fria radikaler kan öka om vi till exempel stressar, röker eller äter mycket “skräpmat”, antioxidanterna stoppar de fria radikalernas framfart från att angripa kroppens celler.

Hälsoeffekter*

  • Mullbär stabiliserar blodsockret
  • Ökar det goda kolesterolet
  • Förbättrar immunförsvaret
  • Sägs motverka åldrandet
  • Bra för hjärtat och kärlen

Användning och tips

Den rekommenderade dagliga mängden mullbär är ungefär en handfull bär, detta motsvarar cirka 20-30 gram. Kan med fördel användas i bakning då de ger en söt och nötakig smak. Lägg dem i salladen, müslin, yoghurten, gröten eller blanda ner i maten eller smooothien. Eller varför inte dekorera tårtan med vita mullbär.

Vita mullbär är rika på näring och räknas som superfood, precis som acai, tranbär och blåbär.. Mullbär är söta i smaken och väl kända för att motverka sötsug. Våra vita mullbär är plockade direkt i från träden och torkade så att du ska kunna äta dem när som helst under året. 

* Källor: 

 

 

Antidiabetic and Antioxidant Effects and Phytochemicals of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Polyphenol Enhanced Extract

Yihai Wang, Limin Xiang, Chunhua Wang, Chao Tang, Xiangjiu He

PLoS One. 2013; 8(7): e71144. Published online 2013 Jul 30. doi: 10.1371/journal.pone.0071144

Chemical composition and antioxidant activity of certain Morus species

Mohammad Imran, Hamayun Khan, Mohibullah Shah, Rasool Khan, Faridullah Khan

J Zhejiang Univ Sci B. 2010 Dec; 11(12): 973–980. doi: 10.1631/jzus.B1000173

Morus alba and active compound oxyresveratrol exert anti-inflammatory activity via inhibition of leukocyte migration involving MEK/ERK signaling

Yi-Ching Chen, Yin-Jing Tien, Chun-Houh Chen, Francesca N Beltran, Evangeline C Amor, Ran-Juh Wang, Den-Jen Wu, Clément Mettling, Yea-Lih Lin, Wen-Chin Yang

Antioxidant Activity of Mulberry Fruit Extracts

Muhammad Arfan, Rasool Khan, Anna Rybarczyk, Ryszard Amarowicz

Int J Mol Sci. 2012; 13(2): 2472–2480. Published online 2012 Feb 22. doi: 10.3390/ijms13022472

 

 

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se