Facebook Pixel

Ät gärna mer av bittert, strävt och starkt

Den mat vi generellt äter i dag innehåller mycket av de söta, sura och salta smakerna, medan stark, bitter och sträv smak är underrepresenterade. Enligt hälsoläran Auyrveda skall helst dessa sex smaker finnas med vid varje måltid.

Dessa smaker kan du komplettera med genom sammansättningen av råvaror eller kryddningen. Hamburgare, pommes frites och cocacola är ett bra exempel på söt, sur och salt smak. I dag är våra smaksinnen störda så att vi lockas till den söta smaken och väljer den framför de övriga. Den söta smaken förknippar vi också med tröst. Men det är inte meningen att den söta smaken skall överväga.

Till och med bröstmjölk, som är övervägande söt innehåller åtminstone fyra av de övriga fem smakerna. När vi har de sex smakerna med i varje måltid känner vi oss nöjda när vi har ätit, sötsuget minskar och därmed småätandet och vi får lättare att hålla vikten.

Stark smak finns i alla heta kryddor som ingefära, chili och peppar. Även i lök och vitlök.

Bitter smak finns i sallad, endiver, spenat, rabarber, bockhornsklöver.

Sträv smak finns i bönor, linser, ärtor, rå potatis, omogna bananer.

Ett enkelt sätt att få tillskott av bittra örter är att ta Svenskdroppar. Detta universalmedel som är allmänt stärkande och en tillgång i husapoteket. Dropparna kan användas både in och utvärtes.

Ur en gammal handskrift om Svenskdropparnas läkande kraft kan man läsa följande: "Luktar man ofta på dropparna eller drar upp deras doft genom näsan, fuktas huvudkotan, så fördriver de smärtor och yrsel samt stärker minnet och hjärnan".

Dropparna fördelar gasbildning i kroppen och levern blir avkyld genom intagning av dropparna. De fördriver också alla åkommor i mage och tarmar och hjälper mot förstoppning. De tar bort alla ärr, också om de är mycket gamla, samt sår och snittmärken, om man fuktar dem upp till 40 gånger. I boken Hälsa ur Guds apotek (bra pris på boken just nu) av Maria Treben finns det många fler tips om hur man använder Svenskdropparna.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se