Facebook Pixel

Glutamat, smakförstärkare som kan ge huvudvärk

E 621-624 är en grupp tillsatser som kallas glutamater, dessa tillsätts i vissa livsmedel för att höja smaken. E 621 (mononatriumglutamat) är den vanligast förekommande smakförstärkaren. Du hittar den bl.a. i torkade livsmedel som kryddmixer och pulversoppor, men också i buljong och chips. I höga doser fungerar glutamat som ett neurotoxin eller ett så kallat excitotoxin

Effekten av stor konsumtion eller för den som är känslig kan bli den så kallade “Chinese syndrome” då man kan får magont, huvudvärk och halsbränna. Epileptiker brukar också vara känsliga. Djur som testats under en längre period har, enligt uppgift, fått hjärnskador. I vissa länder är glutamater välkända och används inte i maten. Det finns till och med restauranger som skyltar om att de inte tillsätter glutamater. Thailands regering har stoppat glutamat i skolmaten.

Gruppen som innefattar de allvarligare smakstärkarna är E621 till E624. Utan att göra listan allt för lång kan några av biverkningarna bli svår huvudvärk, fosterskador, röda utslag, astmaattacker, extrem vrede och djup depression. Just glutamater har fått ökad användning i livsmedel under de senaste åren då det är ett billigt sätt att få maten att smaka.

 

 

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se