Facebook Pixel

Salt, vanligt salt eller havssalt?

Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5% av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5% utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorjoner och jod i saltet har hälsofördelar. dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.

Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finnns koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet torkas i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klor anses bidra till hjärtkärlsjukdom. För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet.

Intag av vanligt bordssalt ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till.

Alternativ till salt med klumpförbyggande medel är oraffinerat havssalt som även innehåller många viktiga mineraler och spårämnen, och är mycket hälsosammare än vanligt bordssalt. Saltet kan vara svårare att strö, men för att undvika detta kan du stoppa några riskorn i saltkaret, det absorberar vätskan.

Källa: Kanariefåglarna ryter.

© 2018 Grön Gåva Organic Viriditas AB | Tel: 0660 - 855 20 | info@grongava.se