Din kundvagn är tom Totalt 0 kr Visa/Ändra Ändra i kundvagnen
  Till kassan Till kassan
 

Acerola, frukten med fantastisk C-vitamin

Acerola, Malpighia emarginata, är en frukt från ett litet träd som främst växer i Syd och Centralamerika, de karibiska öarna och i vissa områden i Afrika. Acerolabäret brukar ibland kallas barbadoskörsbär, västindiskt körsbär eller puertoricansk körsbär.

Acerola är ett vintergrönt litet träd eller buske med rosa eller röda blommor. Efter tre år producerar trädet stora mängder stenfrukter. Frukten är mycket saftig och innehåller mycket stora mängder C-vitamin, uppemot 4 gram per 100 gram och är en av de frukter som innehåller mest C-vitamin i världen.

Acerola som mat

Acerola har en lite sur smak och äts färska precis som körsbär. Frukten används också flitigt i juicekoncentrat, sylt, gelè, glass, godis och bakverk. Acerola används också i produktionen av vissa alkoholdrycker.

Traditionell användning

Traditionellt så har acerola använts för att behandla diarré, dysenteri, leversjukdomar, reumatism och feber.

Nyttigt innehåll i Acerola

Vitamininnehållet i acerola kan skifta och beror lite på vart den växer, hur mogen frukten är, säsong och klimat. Ju mindre mogen frukten är desto större är innehållet av C-vitamin, därför skördar man gärna frukterna medan de ännu är gröna.

Frukterna innehåller förutom C-vitamin stora mängder magnesium, kalium, vitamin B-5 och vitamin A.

Eftersom att acerolapulvret är så vitaminrikt, räcker det med att du äter 1 g/dag för att täcka ditt dagliga behov av vitamin C.

Positiva hälsoeffekter

  • Acerola är en utmärkt källa till C-vitamin och är därför utmärkt till att förhindra skörbjugg med.
  • Förebygger hjärt och kärlsjukdom.
  • Förebygger och mildrar vanlig förkylningar.
  • Sägs förebygga karies.
  • Kan mildra symtom på depression.
  • Kan normalisera ett högt blodtryck.
  • Fungerar som en detox. 
  • Stärker immunförsvaret. 
  • Minskar risken för inflammation i tandköttet.
  • Förebygger åderbråck.
  • Kan förbättra minnet.
  • Förbättrar hudens hälsa.
  • Skyddar mot oxidativ stress.

Biverkningar

Biverkningar av acerola är ovanligt men kan vid höga doser ge illamående, diarreè och sömnsvårigheter. Börja gärna med en mindre dos än rekommenderat och öka eftersom för att se hur kroppen svarar.

Viktigt att veta

Acerola bör undvikas av gravida och ammande kvinnor då det inte finns tillräckligt med information för att säga att det är riskfritt.

Vid gikt bör acerola användas med försiktighet då dess höga C-vitamininnehåll kan öka nivåerna av urinsyra i blodet och öka risken för giktanfall.

De höga nivåerna av C-vitamin i acerola kan eventuellt vid stort intag orsaka njursten hos individer som är predisponerade för njursten.

Interaktioner

Waran. Det finns stora mängder C-vitamin i acerola, vilket kan minska effekten av Waran. Försiktighet bör iakttas och behandlande läkare informeras vid intag av acerola.

Östrogen. Stora mängder C-vitamin kan öka upptaget av östrogen och då även effekten av östrogen och biverkningar.

Dosering och användning

Blanda ett par skedar av vårt ekologiska acerolapulver https://grongava.se/shop/product/acerola-pulver-ekologiskt-100g-spireco i en smoothie, vatten eller morgondryck.

Dela gärna på dosen under dagen för att få en jämnare koncentration i kroppen.

 

Dela informationen:

Prenumerera på dessa artiklar genom vårt nyhetsbrev!

E-post
 

Tillbaks till artikellistan