Din kundvagn är tom Totalt 0 kr Visa/Ändra Ändra i kundvagnen
  Till kassan Till kassan
 

Aroniapulver, från ett europeiskt superbär

Aronia är ett mörkt bär som växer på ett växtsläkte i familjen rosväxter i hela Europa. Busken odlas som prydnads eller häckväxter och för sina bärs skull och kallas även ibland för svartrönn. Bäret har en lång historia som medicinalväxt, men är överraskande lite känd i Sverige, trots att den växer och trivs även här. Aronian är säregen i sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra substanser som har positiva effekter på hälsan.

Aroniabusken är en småväxt buske med ovala blad och blommar i juni med vita eller rosa blommor. Bladen får på hösten en mörk röd färg och bären är glänsande röda eller svarta.

Aronian härstammar ursprungligen från de östra delarna av Asien, men är också vanligt förekommande i Nordamerika, Ryssland och de östra delarna av Europa och är en vanlig trädgårds och medicinalväxt.

Aronian finns som tre olika sorter och här i Sverige så är det den art med svarta bär som heter aronia melanocarpa den vanligaste.

Andra användningsområden

Aronia kan ha en framtid som färgämne inom olika industrier, som smink och godis, då kemiskt framställda färgämnen kan ge allergier. En fördel med att använda aronia som färgämne är att det saknar smak och påverkar inte andra smaker. I östeuropa har man som tradition att använda aronia som textilfärg till bomull, lin och ull.

Vad innehåller aronia

Aronia har mycket höga koncentrationer av antioxidanter och antocyaniner, men också C-vitamin, karotener, folsyra och vitamin E. Förutom allt detta så finns även mineraler som kalium, järn och mangan i bäret. Bäret har även en mycket hög pektinhalt.

Att odla aronia hemma i trädgården

Den svarta aronian är en tålig buske som man själv kan ha hemma i trädgården ända upp till växtzon 6 i vårt land. Den får blad tidigt på våren och lyser upp i höstrusket när mycket annat har bleknat bort i växtriket. Man kan använda aronian som prydnadsbuske eller som häck, både friväxande och som klippt. Aroniabusken ställer små krav och kan växa sig frodig i de flesta jordar.

Förutom att du får en vacker buske så får du även ett riktigt superbär som är fyllt med vitaminer och antioxidanter, ett gott, vackert och nyttigt bär. Smaken på de färska bären är lite besk, vilket gör att de gärna kan sitta kvar på busken till efter den första frosten, som gör att smaken blir sötare. Ett annat alternativ är att plocka dem tidigare och lägga dem i frysen, en åtgärd som har samma effekt på bärets smak. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelè, gärna tillsammans med andra sötare bär. Man kan också torka bären, och använda i brödbak, musli eller som ett nyttigt snacks.

Hälsofördelar med aroniapulver

 • Aronia balanserar blodtrycket genom att det minskar spasmer i blodkärlen. Bäret sägs också minska risken för inflammation inuti blodkärlen och hålla dem elastiska.
 • Aronia sägs även förbättra blodcirkulationen och minska risken för sjukdom i hjärta och kärl genom att dess polyfenoler renar blodkärlen, snabbar på läkningen av sår och skador, är detoxande och minskar risken för inflammation.
 • Aronia har en detoxande och skyddande effekt mot tungmetaller och hjälper till att eliminera dessa.
 • Vid diabetes kan aronia hjälpa till att stabilisera blodsockret och minska risken för följdsjukdomar som kan uppstå av diabetes. Vid en insulinresistens kan aronia vara till hjälp att öka insulinkänsligheten.
 • Aronia verkar också kunna reglera vissa av kroppens hormonsystem som vid sköldkörtelproblem. Aronia kan hålla infektioner och förkylningar borta, den verkar förhindra tillväxt av bakterier och virus och boostar ditt immunförsvar och har antiinflammatoriska effekter.
 • Aronia stödjer leverns kapacitet och verkar kunna lindra och underlätta läkning vid vissa tillstånd som fettlever, inflammatoriska tillstånd och gallsten.
 • Aronia verkar stödjande på mage och tarm och har lindrande egenskaper vid tillstånd som magsår och diarrè och fungerar inflammationshämmande i tarmarna.
 • För dig som tränar mycket verkar aronia snabba på muskelåterhämtningen efter ansträngning.
 • Aronia har en positiv inverkan på huden då den verkar minska nedbrytningen av kollagen och förbättrar huden elasticitet, motverkar synliga kapillärer och åldersfläckar.
 • Efter en stroke kan aronia användas i förebyggande syfte då den har bra effekter på hjärta och kärl och används som komplement till den konventionella vården till exempel i östeuropa.
 • Vid urinvägsinfektioner verkar aronia minska tillväxten av bakterier vilket man tror beror på grund av sitt innehåll av kinin..
 • Kroniskt trötthetssyndrom verkar mildras med aronia, förmodligen för att bäret stöttar sköldkörteln och fungerar som en adaptogen för det endokrina systemet och binjurarna.
 • Aronia kan stötta vid viktminskning då aronia kan underlätta för kroppen att använda kroppens egna fett som bränsle, vilket innebär en bättre fettförbränning, den effekten kan komma sig av bärets effekt på blodsockret och regleringen av insulinproduktionen.
 • Precis som blåbär innehåller aronia ämnen som stödjer ögonhälsan, som antocyaniner och karotener som skyddar ögats celler från skador och minskar risken för gråstarr,

Dosering och användning

Aronia kan blandas med andra pulver i smoothisar och den blå färgen som naturligt finns i bäret kan användas till att färga livsmedel som glass, grädde och saft. Pulvret passar också bra att strö över fil, yoghurt och gröt. Ta en till två matskedar per dag. Aroniapulver bör inte värmas.

Dela informationen:

Prenumerera på dessa artiklar genom vårt nyhetsbrev!

E-post
 

Tillbaks till artikellistan