Din kundvagn är tom Totalt 0 kr Visa/Ändra Ändra i kundvagnen
  Till kassan Till kassan
 

Spenat, en perfekt bladgrönsak 

Spenat, spinacia oleracea är en växt som man odlar för sina ätbara blad. Odling av spenat är gammal och den startade i Persien men är nu spridd över stora delar av världen. Bladen kan ätas från 3-30 centimeters storlek med större blad längst ner på stammen och mindre uppåt, där blommorna återfinns som är ljust gulgröna. När blommorna är mogna övergår de till frön som blir många till antalet.

De gröna bladen torkas varsamt och mals till ett pulver, vilket gör att näringen bibehålls och ger pulvret en härlig grön doft och smak.

Ingen grönsak har nått sådan berömmelse som spenaten har gjort, genom seriefiguren Karl-Alfred som fick superstyrka genom att äta denna grönsak, föräldrar försökte förgäves få sina barn att äta spenat så att de skulle växa upp och bli stora och starka som Karl-Alfred och det finns faktiskt lite sanning i det påståendet då spenaten innehåller massor av viktiga ämnen.


Vad innehåller spenat egentligen

  • En av spenatens stora fördelar är att den är mycket rik på A-vitaminer som är mycket viktiga för vår syn, hud, slemhinnor och tillväxt.
  • Spenaten innehåller också rikliga mängder av E-vitamin som är en antioxidant och skyddar kroppens celler mot fria radikaler.
  • Den innehåller även bra med C-vitamin eller askorbinsyra som vitaminen också kallas som är mycket viktig för att kroppen ska kunna bilda kollagen som stärker blodkärl, hud, tänder och benstomme. C-vitamin hjälper till att ta upp järn ur maten och är viktigt för cellernas försvar mot fria radikaler, vilket betyder att det skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot oxidering.
  • Spenaten är mycket rik på det fettlösliga K-vitamin som finns i formen 1 och 2 som har fått sitt namn efter dess förmåga att få blodet att kunna koagulera, vilket är K-1 största uppgift och det är främst K-1 som finns i spenat.
  • Många av B-vitaminerna finns också rikligt av i spenat, som tiamin, B6 och folsyra som bland annat behövs för omsättningen av kolhydrater och att kroppens energiproduktion ska fungera optimalt och för att kroppen ska kunna producera proteiner och att celldelningen ska fungera.
  • Dessutom finns det kalcium som är viktigt för musklernas och nervernas funktion, men också för att kunna bygga benvävnad, för att blodet ska kunna koagulera och reglering av cellernas funktioner.
  • Spenat innehåller även järn, men också oxalat som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet, men som underlättas om man samtidigt äter någor C-vitaminrikt. Järnet är viktigt för att transportera syre från lungorna ut i blodbanan och kroppen använder vårt lagrade järn för att bilda nya röda blodkroppar.
  • Spenat innehåller även mineraler som magnesium som är viktigt för nerv och muskelfunktionerna och för att cellerna ska fungera.
  • Fosfor som samverkar med kalcium vid bildandet av ben och tänder, men är också viktigt för syra-bas-balansen och energiproduktionen.
  • Kalium som ser till att muskler och njurar ska fungera normalt och för att syra.bas-balansen ska bli rätt.
  • Koppar som hjälper ämnesomsättningen och omsättningen av järn i kroppen.
  • Mangan som behövs för cellernas försvar mot fria radikaler och omsättningen av kolhydrater och fetter.
  • Spenaten innehåller även flavonoider som fungerar som antioxidanter som skyddar din kropp mot fria radikaler och från att fett ska oxidera


Hälsofördelar

  • Ämnet thylakoid som finns i spenat har visat sig öka mättnadskänslan, minska sötsuget som kan hjälpa till om man vill gå ner i vikt.
  • Biodrar till en väl fungerande mage och tarm
  • Minskar trötthet
  • Stimulerar tillväxten hos barn
  • Främjar återhämtning efter sjukdom
  • Upprätthåller funktionerna i hjärnan, som minne och mental klarhet då vitamin K, lutein och beta-karoten som finns i spenat hjälper hjärnan att fungera optimalt
  • Bidrar till en ung och frisk hud.
  • Kan ge bättre syn då vitamin A är viktigt för synen, spenat innehåller även lutein, ett karoten som man har sett skydda mot gråstarr och andra ögonåkommor.
  • Kolesterolsänkande.


Viktigt att veta

  • Var försiktig med spenat om du har en allergi mot latex, då spenat kan korsreagera.
  • Vid stora mängder kan spenat fungera blodsockersänkande, så diabetiker som medicinerar med insulin eller tabletter bör kolla sitt blodsocker noga.
  • Vid njursjukdom bör man vara försiktig med spenat.

Interaktioner

Spenat i stora mängder kan interagera med mediciner mot diabetes och med Waran.

Tips och användning

Använd vårt ekologiska spenatpulver till smoothies, juicer, över fil/yoghurt, till frukost, salladsdressingar och soppor för en extra näringsboost. 

Dela informationen:

Prenumerera på dessa artiklar genom vårt nyhetsbrev!

E-post
 

Tillbaks till artikellistan