Din kundvagn är tom Totalt 0 kr Visa/Ändra Ändra i kundvagnen
  Till kassan Till kassan
 

Torr hud, bråkig i skolan brist på omega 3?

Vissa livsnödvändiga näringsämnen kan kroppen inte framställa själv. Dit hör två essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som kallas omega 3 och omega 6. Dessa fettsyror måste man tillföra kroppen genom kosten.

Precis som vitaminer och mineraler behövs de här fettsyrorna för tillväxt och god hälsa. Om kosten inte innehåller omega 3 och omega 6 smörjs och närs inte celler, vävnader, körtlar och organ på ett tillfredsställande sätt. En brist kan tydligt märkas eftersom den bland annat ger torr hud, sprickor i fingertopparna, torrt och skört hår, håravfall, naglar som skivar sig, eksem mm.

Forskning visar också att fettsyrorna kan ha samband med dyslexi, inlärningssvårigheter och hyperaktivitet. 5 % av de svenska skolbarnen har dessa problem och upplevs som ”bråkiga i skolan”. Kosttillskott med essentiella fettsyror har hjälpt dessa barn att fungera bättre.

Hjärnan och ögat innehåller de högsta halterna av essentiella fettsyror, omega 3 och omega 6 är därför väldigt viktiga för hjärnans och ögats utveckling.

Var finns då dessa fettsyror?
Omega 3 finns framförallt i linfröolja men även i fet fisk, t.ex. lax.
Omega 6 finns ibland annat i solros och sesamolja.


Linfröolja och Hälsoolja kan tas direkt på sked eller blandas i mat. Om levern ej fungerar riktigt bra bör man hellre ta fettsyrorna via kapslar.

Produkter som är innehållsrika på omega-3

Dela informationen:

Prenumerera på dessa artiklar genom vårt nyhetsbrev!

E-post
 

Tillbaks till artikellistan